Mali: Već od ponedeljka moguća prijava za pomoć države privrednicima

Danas su usvojene tri uredbe koje predstavljaju pravni okvir za implementaciju ekonomskih mera Vlade koje su određene pre nekoliko dana, a vezane su za pomoć građanima, privredi i poljoprivrednicima.

Kako je rekao ministar finansija Siniša Mali, za ove mere izdvojeno je 5,1 milijarda evra, odnosno polovina godišnjeg budžeta i 11 odsto BDP-a.

Prva uredba odnosi se na novčanu pomoć od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti za sve punoletne građane Srbije.

Druga definiše pomoć privrednicima, odnosno odloženo plaćanje doprinosa na zarade na tri meseca i plaćanje tri minimalca u tromesečnom periodu, odnosno 50 odsto minimalca za velika preduzeća. Ova pomoć se ne odnosi na one koji su otpustili više od 10 odsto radnika od početka pandemije.

Ne računaju se zaposleni koji su zaključili ugovor o radu na određeno vreme pre tog datuma za period koji se završava u periodu od 15. marta 2020. godine, pa do stupanja na snagu te uredbe.Isplata minimalca poslodavcima u privatnom sektoru koji se prijave za ovaj program biće izvršena u toku prvih deset dana maja.

Obaveza privrednika koji se odluče za pomoć države je da u periodu od tri meseca od uzimanja pomoći ne smanjuju broj zaposlenih.

Predviđena je i pomoć za individualne poljoprivredne proizvođače od Uprave za agrarna plaćanja.

Ministar se zahvalio penzionerima što ostaju kod kuće i naglasio da je svim penzionerima isplaćen pun iznos penzije uvećan za 4.000 dinara i to je bila jedna od prvih antikriznih mera.

Privrednici će moći već od ponedeljka, 13. aprila, da se prijave za pomoć države, a prijave će biti moguće do kraja meseca.

Predsednik Privredne komore Srbije rekao je da, od kada je počela kriza, u blokadu je otišlo 954 privredna subjekta, najviše preduzetnika, a zatim privrednih društava. Više od 1.000 kompanija delimično je obustavilo rad ili smanjilo intenzitet rada. U tim firmamam bilo je 11.928 zaposlenih. Kako je naveo, od kada su najavljene mere vlade, na posao je vraćeno 5.265.

  • Hamzic

    27.04.2020 17:56
    Neznam kako da se prijavim ako može pomoć
  • Aha

    13.04.2020 23:27
    Micko
    Micko ako nemas racun u banci uplatice to preko lk I preko posted podignes.
  • Petrija

    10.04.2020 20:51
    Dule
    Ma nece oni dule dati ni tih 30.000 vec ce i za to tebe zaduziti od 2021. na 24 rate

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija