Strategija malih firmi zbog pandemije: Rezanje plata umesto kredita

Jedna od najavljenih mera finansijske podrške privrednicima koje je Vlada Srbije obećala tiče se se povoljnih kredita namenjenih povećanju likvidnosti kompanija - 264 milijarde dinara ili 2,25 milijardi evra.
Strategija malih firmi zbog pandemije: Rezanje plata umesto kredita
Foto: Pixabay
Iako bi najveći deo tih sredstava obezbedile komercijalne banke, Vlada Srbije je najavila da će država izdvojiti 500 do 600 miliona evra za garancije, a da će banke kreditirati privredu, pre svega mikro, mala i srednja preduzeća preostalim iznosom od oko 1,5 milijardi evra.
 
Država će garantovati za iznos do 80 odsto pojedinačnih kredita, ali do trećine ukupnog iznosa svih kredita. Zajmovi bi trebalo da budu takođe na do tri godine sa grejs periodom od devet do 12 meseci i kamatnom stopom u dinarima od oko 3,5 odsto (prema sadašnjoj vrednosti belibora), prenosi dnevni list Danas.
 
Koliko će ovi krediti biti pomoć preduzećima zavisiće i od nekih još nepoznatih detalja, poput toga koliki će rizik banke biti spremne da preuzmu, kakva obezbeđenja će tražiti i kakvi će uslove morati da se ispune.
 
Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku navodi da je i moratorijum na kredite koji je sproveden u stvari jedan vid zaduženja, isto kao i odlaganje plaćanja poreza ili drugih dažbina koje privrednici imaju. Prema njegovim rečima, kredit za likvidnost bi dakle bio samo jedan od nekoliko zaduženja, u trenutku kada je nepoznato da li će tražnja biti na istom nivou kao pre krize.
 
"Mislim da će se firme kojima je promet pao do 20 odsto pre odlučiti da smanje plate nego da se dodatno zadužuju u takvoj neizvesnosti", rekao je Rajić, i dodao da su subvencionisani krediti za likvidnost u vreme krize 2009. godine otišli uglavnom u ruke srednjih i velikih preduzeća, dok ih mala nisu mogli dobiti.
 
Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije je za Danas ocenio da, iako povoljno, ponuda za novo zaduženje dolazi u trenutku kada je i dalje neizvesno da li će se sledeće godine desiti privredni oporavak.
 
"Uglavnom će na te kredite moći da računaju oni koji su već jaki, dok će oni koji posluju na granici isplativosti dobro razmisliti da li će da uđu u novi dug. Mnogi će hteti da uzmu kredit pa da razvuku obaveze na duži period", navodi Atanacković.
 
On je kazao i da će verovatno i april proći bez isplate državne pomoći i da će firme morati da mart i april "preguraju" služeći se sopstvenim rezervama, i dodao da će ovo zakašnjenje najviše pogoditi male privrednike.
 
Opširnije o ovoj temi čitajte u tekstu Danasa OVDE.
  • Ton film

    15.04.2020 07:37
    Kod nas u firmi direktor doneo odluku,radi se šest sati plaća se 75% od plate,ko ne radi dobija 60%,svi osim administracije se prijavili da ne rade.Direktoru ništa nije jasno.Razlog je razlika u plati od 5-6 hiljada dinara, što će reći boje sedeti kući za manje para nego raditi sa rizikom od zaraze.
  • niko

    15.04.2020 07:31
    radnik
    Znači po dzepu radnika nisam ništa bolje ni očekivao, smanjenje plate. Nedaj bože da bude malo da poslodavac plati nešto više Ili zašto se banke ne solidarišu sa situacijom to bi bilo ravno apokalipsi
  • Sumnja

    15.04.2020 06:04
    Ma, volim i ja vas, samo...
    Kada je u pitanju ova zemlja i bilo koja vlast u njoj,
    uvek se zapitaš da li postoji neki plan iza onog koji ti je predočen?

    Na primer zaduživanje i uništavanje malih firmi radi dominacije korporacija.
    Da bi korporacije konačno dobile svoje eksperimentalno igralište.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.