Mihajlović: Šteta u saobraćaju i infrastrukturi 110 miliona evra, moguća kašnjenja od nekoliko meseci

Ministarka građevnarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajović izjavila je da su uprkos padnemiji virusa korona očuvani radovi na 11 najvećih gradilišta u zemlji i da će šteta u ovom sektoru iznositi minimalno 110 miliona evra.
Mihajlović: Šteta u saobraćaju i infrastrukturi 110 miliona evra, moguća kašnjenja od nekoliko meseci
Foto: 021.rs

Dodala je da će iz ekonomskog paketa Vlade, za pomoć privredi pri ublažavanju posledica pandemije, više od 230.000 zaposlenih u građevinarstvu i saobraćaju dobiti 20,7 milijardi dinara kao pomoć kroz uplatu tri minimalne zarade.

"Učinili smo da drumski, železnički i rečni saobraćaj funkcioniše kako bi prodavnice bile pune, a fabrike imale sirovine. Drugo, očuvali smo svih 11 najvećih gradilišta i na njima je dnevno oko 3.000 radnika, koji su naši heroji. Treće, zajedno sa predsednikom Srbije, MSP i Er Srbijom od uvođenja vanrednog stanja vratili smo 11.700 naših državljana i dopremili 1.540 tona humanitane pomoći i medicinske oprme", kazala je Mihajlović za Blic, prenelo je ministarstvo.

Ona je navela da je trenutno devet građevinskih radnika zaraženo koronavirusom, da je 200 radnika u izlolaciji i podsetla da je Infrastuktura želenica Srbije izgubila jednog radnika u Nišu koji je preminuo od posledica virusa.

Mihajlović je kazala da se zbog epidemije očekuje da na svim najvećim projektima bude kašnjenja od nekoliko meseci.

Ponovila je da prve procene štete u saobraćaju i infrastrukturi iznose 110 miliona evra i da bi do kraja godine mogle da budu blizu 700 miliona evra.

"Postoje i pokazatelji koji govore da ne moramo da pretrpimo veliki udar. Ministarstvo u ovoj godini ima bolje rezultate u prvom kvartalu nego u 2019. koja je bila rekordna. To govori da su ulaganja u građevinarstvo i infrastrukturu najbolji način da pad BDP ublaži koliko god je to moguće", navela je Mihajlović.

Ona je dodala i da je u borbri protiv koronavirusa Ministarstvo iz svog budžeta preusmerilo 100 miliona evra za pomoć lekarima, zdravstvenom osoblju i kupovinu medicinske opreme.

"Jedan od projekata sa koga smo preusmerili novac je auto-put Surčin-Novi Beograd, tako da ćemo radove početi 2021. Novi projekti jesu važni, ali sada je još važnija pomoć lekarima koji spasavaju živote naših građana", kazala je Mihajlović.

  • deal with it!

    17.04.2020 20:48
    Zoko, sada si broj dva, Darija je glavna.
  • DFTG

    17.04.2020 18:20
    Znaci 110 miliona eura si gubitka uspela da napravis za mesec dana, svaka cast. Ova izjava je tipa daj jos para narode, jedi iz kontejnera ali meni treeeeba

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Ruski sud zaplenio imovinu tri banke

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.