"Reno" u ozbiljnim finansijskim problemima zbog pandemije

Francuski ministar finansija Bruno le Mer upozorava da je zbog mera za suzbijanje korona virusa francuski proizvođač automobila "Reno" u ozbiljnim finansijskim poteškoćama i da bez državne pomoći možda neće preživeti.
"Reno" u ozbiljnim finansijskim problemima zbog pandemije
Foto: Pixabay
U razgovoru za Radio Europe 1, Le Mer je naglasio je da će francuska vlada, koja je jedan od najvećih deoničara kompanije odobriti pomoć nakon što je "Reno" obavesti o svojoj strategiji.
 
"Stav vlade i države kao deoničara je da fabrika u Flinsu ne sme da bude zatvorena", naglasio je ministar komentarišući medijske izveštaje da "Reno" razmatra zatvaranje nekoliko fabrika u Francuskoj, uključujući najvažniju u Flinsu severno od Pariza.
 
Francuska država ima 15 odsto udela u "Renou", a status najvećeg deoničara kompanije deli s japanskim "Nisanom", prenosi Bankar.me.
 
Vlada trenutno pregovara o zajmu u iznosu od pet milijardi dolara s menadžmentom "Renoa", koji, prema rečima ministra, neće biti odobren dok kompanija ne predstavi svoju strategiju. To će morati da uključi prelaz na vozila koja su više ekološka, a vlada očekuje od "Renoa" i veću produktivnost i veći udeo domaćih vozila, posebno električnih.
 
"Reno" je u prvom kvartalu ove godine ostvario 10,1 milijardu evra prihoda od prodaje, što je pad od 19,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine.
  • Omg

    24.05.2020 13:00
    Neverovatno mi je da tako jedna ozbiljna kompanija koja obrce milijarde evra na godisnjem nivou moze da propadne zbog 2 meseca krize. Ok jeste stala proizvodnja, ali R&D centri su uglavnom radili i nije se nesto previse zaostalo. Mislim da bi svi ekonomski analiticari i ljudi koji kroje sudbinu sveta da stave prsr na celo i vide kakvo su drustvo napravili.
  • jel ti tu

    23.05.2020 21:48
    reno?
    Gdegod država ima i malo udela u bilo kakvoj firmi to je propast. Kad-tad, pre ili kasnije. Pa koliko do juče bili su među najprodavanijima a vid sad. Sami su krivi i država i Reno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.