Gej venčanja ojačala američku ekonomiju za skoro četiri milijarde dolara

Venčanja istopolnih parova ojačala su državnu i lokalnu ekonomiju za oko 3,8 milijardi američkih dolara otkako je 2015. godine Vrhovni sud Sjedinjenih Država legalizovao istopolni brak, stoji u studiji.
Gej venčanja ojačala američku ekonomiju za skoro četiri milijarde dolara
Foto: Pixabay
Gotovo 300.000 gej i lezbejskih parova sklopilo je brak otkako ga je Vrhovni američki sud legalizovao, navode u studiji istražitelji sa Instituta Vilijams pri kalifornijskom Pravnom fakultetu.
 
Legalizacija istopolnih brakova "promenila je živote istopolnih partnera i njihovih porodica", kaže autorka studije Kristi Malori i ističe "ona je i veliki doprinos ekonomiji državnih i lokalnih vlada".
 
Oko 3,2 milijarde dolara potrošeno je na venčanja, a hiljade gostiju koji putuju na venčanja potrošile su 544 miliona dolara. Ta venčanja proizvela su dalje oko 244 miliona dolara na ime državnih i lokalnih taksi. Dalje, istopolna venčanja donose platu za 45.000 radnih mesta, navodi se u studiji. 
 
Istopolnu bračnu zajednicu prva je legalizovala američka savezna država Masačusets 2003. godine, a njen primer sledilo je nekoliko drugih država.  
 
Do odluke Vrhovnog suda, koja se smatra istorijskom prekretnicom, sklopljeno je oko 242.000 istopolnih brakova, navodi se u studiji. Taj je broj sada više nego udvostručen i u SAD-u danas više od pola miliona gej i lezbejskih parova živi u zakonitom braku. 
 
SAD je jedna od 28 država članica Ujedinjenih naroda koja priznaje istopolni brak kao zakonit pošto im se u utorak pridružila latinoamerička država Kostarika. 
 
Grupa "Open For Business" procenjuje da će istopolna venčanja na Kostariki doneti ekonomiji te zemlje 592 miliona dolara. 
 
Institut Vilijams u studiju je uključio brojke i procene temeljene na podacima Američkog statističkog zavoda. 
  • Moki

    02.06.2020 11:28
    Da
    I nasu ce ekonomiji ojacati jer ima ih na sve strane kriju se kobajagi,a neki imaju i decu vec ,sve je bas svetski kod nas!
  • Hm

    02.06.2020 01:28
    Hmmm
    Kakvo iznenadjenje, gej brakovi ne sluze samo da vam se zgrazavaju deca i da se pitate kakva to prava oni zahtevaju, nego i necemu korisnom.
  • Ns 49

    31.05.2020 18:11
    Da li se naša venčala?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija