"Moja prva plata" kreće od jeseni, ekonomisti je vide kao deo kampanje za izbore

Pravo na novčanu pomoć države za zapošljavanje mladih u Srbiji kojima će to biti prvi posao, kroz program "Moja prva plata", imaće poslodavci koji se prvi prijave, a novac za svakog novozaposlenog biće moguće dobiti već od jeseni, piše Blic.
"Moja prva plata" kreće od jeseni, ekonomisti je vide kao deo kampanje za izbore
Foto: Pixabay
Kako list sazaje, pravo na državnu subvenciju koja podrazumeva zapošljavanje ukupno 10.000 mladih, imaće poslodavci koji zaposle upravo prvih 10.000 ljudi, kojima će to biti prvi posao, a sa primenom će se najverovatnije početi na jesen.
 
"Blic" podseća da je država spremila po 20.000 dinara za one koji su završili srednju školu, odnosno 24.000 dinara za one sa diplomom fakulteta, koji bi se isplaćivali tokom devet meseci.
 
Iz budžeta će za ovaj projekat biti izdvojeno dve milijarde dinara. Po pisanju "Danasa", sindikalci i ekonomisti smatraju da je program "Moja prva plata" deo predizborne kampanje i mera koja neće doprineti zapošljavanju.
 
"Ne postoji bilo kakva garancija da će posle plaćenog perioda od devet meseci poslodavci primiti te mlade ljude na rad u svojim preduzećima. Na ovaj način se stimulišu nesavesni poslodavci da koriste rad novozaposlenih dok dobijaju subvencije i da ih kada toga više ne bude jednostavno otpuste", rekao je za "Danas" ekonomista Milan Kovačević.
 
Sa njegovim mišljenjem da je reč o težnji da se pridobiju glasači na predstojećim izborima slaže se i predsednik Udruženih sinidikata Srbije "Sloga" Željko Veselinović.
 
"Nemam dilemu da će većina poslodavaca te mlade ljude da iskoristi kao robovsku radnu snagu dok država budu plaćala za njihovo radno mesto. Novčana pomoć države će omogućiti poslodavcima da stvore veći profit dok omladina koja se zoposli kroz taj program jedino može da računa da će im poslodavac osnovnu platu koju daje država povećati samo do iznosa minimalca, što znači neznatno", rekao je Veselinović za Danas.
  • Bojan

    18.06.2020 11:30
    Vec vidjeno
    Kako drugacije da zaposle svoje ljude nego kroz ovaj paravan program moja prva plata ili kao nekad prva sansa 2009, a da ih toboz ne optuze za partijsko zaposljavanje Ubace svoje ljude bez radnog iskustva u JP odrade pripravnicki staz a posle godinu dana ih prime na neodredjeno. Vec vidjen scenario.
  • Valter

    17.06.2020 11:44
    Prosipanje love. Beskorisno.
  • Ja

    16.06.2020 23:07
    Akcija MOJA PRVA VIZA traje već godinama i daje rezultate.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Ruski sud zaplenio imovinu tri banke

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.