Plate u javnom sektoru ostaju iste, u privatnom padaju

Zarade u javnom sektoru ostaće nepromenjene u drugom delu godine, dok će zarade u privatnom sektoru imati blagi pad, predviđanja su najnovijeg Kvartalnog monitora, biltena koji izdaju Ekonomski fakultet u Beogradu i Fondacija za razvoj ekonomske nauke (FREN).
Plate u javnom sektoru ostaju iste, u privatnom padaju
Foto: Pixabay
Pad zarada u privatnom sektoru biće prvenstveno posledica toga da je znatan deo zaposlenih tokom drugog kvartala primao samo minimalac, piše Nova ekonomija.
 
"U drugom delu godine očekujemo da će se zarade u privatnom sektoru uglavnom vratiti na pretkrizni nivo, jer će se prilagođavanje na tržištu rada većim delom ostvariti kroz smanjenje zaposlenosti, a manjim delom kroz smanjenje zarada", optimistični su analitičari.
 
Na nivou cele godine zarade u Srbiji će verovatno imati realni rast, iako će BDP i produktivnost rada opasti. Posledica toga biće dalji rast jediničnih troškova rada i pogoršanje konkurentnosti privrede Srbije na međunarodnom tržištu.
 
Drugi očekivani rezultat na tržištu rada u ovoj godine je dodatno povećanje razlike između zarada u javnom i privatnom sektoru.
 
Prosečne nominalne neto zarade u prvom kvartalu 2020. iznosile su 59.251 dinara, nominalno su veće za 10,3 odsto u odnosu na isti kvartal prethodne godine, a realni rast iznosi 8,3 odsto. Snažan rast zarada je posledica rasta zarada u delovima javnog sektora od 1. novembra 2019. godine u proseku za 9,7 odsto, ali i snažan rast zarada u privatnom sektoru usled emigracije radne snage.
 
Realni rast zarada u prvom kvartalu značajno je veći nego rast BDP-a, što se ocenjuje kao negativan trend. Realne zarade su porasle za 17,3 odsto u 2019. u odnosu na 2015, dok je u prvom tromesečju 2020. taj rast čak 24,9 procenata, što je znatno brže od rasta BDP-a i rasta produktivnosti u istom periodu.
 
Prosečna zarada u javnim preduzećima iznosila je 72.383 dinara, u javnom sektoru 66.936 dinara, u sektoru opšte države 65.194, dok je u privatnom sektoru iznosila 55.787 dinara. Zarade su u javnom sektoru u proseku 20 odsto veće nego u privatnom sektoru. Rast zarada u javnom i privatnom sektoru je u prvom kvartalu 2020. u odnosu na isti period 2019. iznosio 10 odsto (u javnom sektoru 10,1 i u privatnom sektoru 9,9 odsto).
 
Vučić: Nema novog paketa pomoći za privredu
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za RTS da neće biti nekog novog paketa mera za podršku privatnom sektoru zbog posledica korona krize, te je podsetio da je Srbija izdvojila pet "kriznih" milijardi, a Velika Bruitanija, na primer, šest milijardi.
 
"Da ponovo vadimo iz ćupa i da dajemo? Teško. Više novca za vađenje iz ćupa nemamo", rekao je Vučić za RTS, na pitanje o eventualnom novom paketu mera pomoći privredi.
 
Kako je rekao, nije reč da samo Srbija nema, već je to slučaj i sa drugim zemljama.
  • NS

    04.07.2020 17:08
    @Gordana
    Pa sad, ne mozes gledati na to. Zna se dobro kako se postaje profa na pravnom ili ekonomskom? To je leglo kriminala i korupcije, legalne prodaje diploma, prepisivanja, namestaljki i ostalih nelegalnih rabota (narocito pravni). Ali, to je drzavni fakultet i to im je glavna argumentacija. Kao da je danas neki prestiz zavrsiti drzavni fakultet u Srbiji pogotovo pravni. Gomila nesposobnih i neupotrebljivih diplomaca koji se ponose time sto su zavrsili drzavni fakultet kao da zive u vremenu kad je drzavni fakultet nesto znacio. Rodjaci, to vreme je davno proslo i vasa diploma ne vredi ni papira na kojem je stampana
  • Goran

    04.07.2020 17:04
    Za našu decu
    Zadužiš se kod stranac pa te pare upumpaš u javni sektor pa ih onda kroz nameštene tendere,fiktivna radna mesta i poslove i sl. svučeš u sopstvene džepove a dugove ostaviš deci koja će živeti u budućnosti ovde.
  • NS

    04.07.2020 16:58
    @Pera
    Zato sto dezurni pljuvaci ne prave razliku izmedju organa drzavne uprave i javnih preduzeca. Njima je to sve isto. Neznalice. Plate u organima drzavne uprave nisu neke (manje od republickog proseka), dok su plate u javnim preduzecima vece od republickog proseka. Samo totalno nesposobnim ljudima je cilj da zasednu u jp i mastiljare do penzije. Obrazovanom coveku sigurno ne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija