Ruska vlada odobrila: Bez carine za robu iz Srbije, carina na automobile ostaje

Ruska Vlada saopštila je da je odobrila ratifikaciju ugovora o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU).
Ruska vlada odobrila: Bez carine za robu iz Srbije, carina na automobile ostaje
Foto: Pixabay
Kako je navela u saopštenju, ruska Vlada je odlučila da odobri nacrt saveznog zakona i da ga proledi na usvajanje Državnoj dumi.
 
Agencija Tas podseća da je Srbija potpisala sporazum o formiranju bescarinske trgovinske zone sa EAEU u oktobru 2019. godine. Ugovor je potrebno da ratifikuju sve države članice EAEU.
 
Taj ugovor će zameniti postojeće bilateralne sporazume sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom i proširiti zonu slobodne trgovine i na Jermeniju i Kirgiziju.
 
Dogovorom o slobodnoj trgovini, Srbija će moći da izvozi gotovo 100 odsto proizvoda bez plaćanja carina. Između ostalog, reč je o izvozu 2.000 tona cigareta, 400 tona kravljeg sira, neograničenom izvozu ovčjeg i kozjeg sira, kao i voćne rakije, 90.000 litara vinjaka...
 
Prema sporazumu koji je potpisan, ostaje carina na izvoz automobila iz Srbije. Jedan od uslova za potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa EAEU bilo je i potpisivanje Fitosanitarnog sporazuma kojim se uređuje izvoz robe biljnog porekla u EAEU.
 
Godišnja robna razmena sa ovih pet zemalja članica Evroazijske unije bila je 2018. godine 3,4 milijarde dolara. Iz Srbije je izvezena roba vredna 1,1 milijardu dolara, a uvezena u vrednosti od 2,3 milijarde.
  • djura

    26.07.2020 19:55
    lepo
    Ovo je verovatno dobra vest ali me zanima kako će se to odraziti na trgovinu sa EU. Da to nije možda sporno, jer nam je EU najveći tržišni partner?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija