Pad indeksa na Vol Stritu zbog sunovrata američkog BDP-a

Indeksi na Volstritu, industrijski Dau Džons i S&P 500, zaključili su prošle noći trgovanje u padu pošto su se investitori bavili analizom pokazatelja koji su u drugom kvartalu uzrokovali najveći ekonomski pad SAD-a ikada.
Pad indeksa na Vol Stritu zbog sunovrata američkog BDP-a
Foto: Pixabay
Pad indeksa je, kako navodi CNBC, ipak ostao pod kontrolom, pošto su akcije velikih tehnoloških kompanija ojačale uoči objavljivanja izveštaja o poslovanju.
 
Prema juče objavljenim podacima američke vlade, bruto domaći proizvod SAD pao je za rekordnih 32,9 odsto u drugom kvartalu. Ovaj pad ipak nije toliko veliki koliko se strahovalo, budući da su ekonomisti u anketi kompanije Dau Džons predviđali da će iznositi 34,7 procenata.
 
Na pad raspoloženja investitora takođe su uticale informacije o broju podnetih zahteva u SAD za dobijanje naknade za nezaposlenost tokom prošle nedelje i o predlogu predsednika Donalda Trampa da se odlože predsednički izbori zakazani za 3. novembar, što su odbacili i demokrate i republikanci.
 
Američko Ministarstvo rada je objavilo u četvrtak da je prošle nedelje 1,43 miliona Amerikanaca podnelo zahteve za državnom pomoći zbog nezaposlenosti, što se poklopilo sa očekivanjima analitičara. 
 
U međuvremenu, demokrate i republikanci postigli su mali napredak u pravcu usvajanja novog paketa olakšica za ublažavanje posledica korona virusa, što je ohrabrujući signal imajući u vidu da raniji program isplate nedeljnih naknada nezaposlenima u iznosu od 600 dolara ističe danas.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.