Cene benzina i dizela povećane za 5 dinara po litru

Prosečne maloprodajne cene benzina i dizela u prethodnih pet nedelja povećane su za oko 5 dinara po litri, pokazuju podaci Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).
Cene benzina i dizela povećane za 5 dinara po litru
Foto: 021.rs
"Srpsko tržište je pođednako kao i ostala tržišta u regionu odreagovalo na povećanje cene sirove nafte, koja je u prethodnih tri meseca poskupela čak za oko 130 odsto. Barel referentne nafte BRENT se krajem aprila prodavao za oko 20 dolara, početkom juna za 40, a juče za oko 45 dolara", kaže generalni sekretar UNKS- a Tomislav Mićović.
 
Dosadašnji deo 2020. se jasno može podeliti na dva perioda kaže Mićović. Prvi period pada cene nafte, od januara do kraja aprila, kada se cena strmoglavila za gotovo 50 dolara po barelu i drugi deo godine, od kraj aprila do kraja jula, kada je cena nafte povećana za oko 25 dolara po barelu.
 
Promena cene goriva takođe je imala, prema njegovim rečima, jasno razgraničene periode.
 
"Cene goriva u Srbiji su bile u padu sve negde do sredine maja, benzin je pojeftinio za oko 27 dinara, a dizel za oko 33 dinara po litri. Zatim je usledila jednomesečna stagnacija cena nakon čega su se promene na globalnom tržištu počele odražavati i na cene u Srbiji", objašnjava Mićović.
 
U međuvremenu su, kaže, povećane i akcize, tako da su proizvođači i uvoznici, kako je rekao, na račun dažbina morali da izdvoje dodatnih oko 1,30 dinara. Ukupno povećanje prosečnih maloprodajnih cena benzina I dizela u ovom periodu je iznosilo oko 11 dinara po litri, dodaje on.
 
"Cena tečnog naftnog gasa je imala svoju nezavisnu dinamiku kretanja, tako da je zabeležen manji pad cene oko 17 dinara po litri, ali je zatim usledilo i manje povećanje cene od 7,60 dinara po litri", rekao je Mićović, navodi se u saopštenju UNKS.
  • Ranko Trba

    07.08.2020 23:46
    a od cega mislite
    Da ce se grade putevi i bolnice? Bolje nosite maske preko noseva i cuvajte zivote. Lako cemo za cenu goriva. Ne budite sebicni i podajte koji dinar vise drzavi, jer je ona od Boga data.
  • Nebro

    07.08.2020 11:33
    glad
    Cene samo rastu a svi radimo za minimalac ili jos gore ni ne radimo,mala i srednja preduzeca se masovno zatvaraju! Kad covek sa dvoje dece ostane u kuci bez posla i novaca on ce oticu u kucu onog ko ima svega i uzeti mu na jedan ili drugi nacin! Tako da vi koji mislite da vas se ovo ne dotice jer imate i jare i pare,grdno se varate,vi ste najugrozeniji zapravo!
  • Djole

    07.08.2020 07:20
    5 ili 10 dinara?
    Svako jutro kada idem na posao bacim pogled na cene goriva i vidim da svaka 2-3 dana cena poraste za 50 para!?!
    Govorim o dizelu i to onom skupljem - aditiviziranom.
    Svako moze da pronadje sajt sa cenama goriva u Evropi i moze da vidi da je dizel skuplji od benzina samo u par "banana" drzava Evrope.
    U normalnim drzavama dizel je jeftiniji od benzina, a ai cene goriva su nize nego u Srbiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.