Ekonomija po Aleksandru Vučiću: Rečnik pojmova

Fleš procene, rejtinzi, dži-di-pi (GDP), fič, kvartali Evrozone, komponentaši, damping cene - samo su neki od pojmova koje možemo čuti prilikom obraćanja predsednika Aleksandra Vučića, neke svakako češće od drugih.
Ekonomija po Aleksandru Vučiću: Rečnik pojmova
Foto: 021.rs
Ukoliko ponekad slušate predsednika Srbije Aleksandra Vučića kako priča o ekonomiji zemlje i ništa ga ne razumete, ne treba da se zabrinete, jer verovatno niste studirali ekonomiju.
 
Kako piše "Istinomer", u svojim redovnim obraćanjima naciji, Vučić se ne libi da predstavi i raskošnu lepezu stranih i(li) stručnih izraza s kojima barata. Neki od njih su se proteklih godina već "primili" u javnosti, pa, deluje, skoro da svi znaju ili makar naslućuju šta je to dži-di-pi. Sve to, kao što možemo da se uverimo prateći konferencije za medije, prati i beskonačno nabrajnje brojki. 
 
"U drugom kvartalu očekivali smo rast od minus 14,4 odsto, a zatim je bolja procena bila minus 9,9 odsto, tek na kraju su nam očekivanja bila rast izmedju minus šest i sedam odsto, a on je bio minus 6,5 odsto", rekao je Vućić u petak.
 
Osim mnogih brojki, tu su i rejtinzi, fleš procene, inflacija, monetarna politika, garantne šeme, o kojima je Vučić govorio krajem jula.
 
"Sa svim merama uspeli smo, i uz dobru monetarnu politiku NBS, godišnja inflacija je bolja i od uspešnijih evropskih zemalja. Rejting agencije su ogromnom broju zemljama smanjivale rejtinge i očekivanja, Srbija je i kod Fiča i Standard and Poor, ubedljivo najbolja u celom regionu. Za nas je važno što je poljprivreda dobra, ima 9,8 odsto učešća u BDP-u, a ove godine očekujemo da će biti 10 odsto, imajući u vidu izvanrednu godinu i rezultate", govorio je Vučić.
 
Rast BDP-a je pojam s kojim politički akteri često manipulišu i koriste ga za spin o ekonomskom napretku. Isti slučaj je i sa visinom prosečne plate, stopom nezaposlenosti, za čije merenje su se metode promenile, pa su podaci neuporedivi sa ranijim periodom, koje redovno prate izjave sa nekim "najvećim uspehom u istoriji".
 
Šta je šta?
 
Damping – plasiranje proizvoda na tržište po preniskim cenama (koje ne pokrivaju ni troškove proizvodnje). Ovo se radi ili tako da država izdaje državnu pomoć za proizvodnju ili prekomernom proizvodnjom, posle čega se proizvođači rešavaju zaliha plasmanom po sniženim cenama na stranim tržištima.
 
Fič, Standard & Poor – dve od tri najznačajnije agencije za kreditni rejting na finansijskom tržištu. Osnovne aktivnosti agencije za kreditni rejting su analiziranje i davanje mišljenja o kreditnoj sposobnosti kompanija ("corporate rating") i država ("sovereign rating"). Pored toga postoje rejtinzi lokalnih samouprava ("municipality rating"), rejtinzi projekata ("project rating"), finansijske snage banaka ("financial strength rating") itd.
 
Eurostat – Statistički zavod Evropske Unije (Eurostat) prikuplja i objavljuje statističke podatke iz država članica, država izvan EU, kao i od međunarodnih organizacija kako bi mogao da se prati učinak učinaka politika EU.
 
Fleš procena – rana procena, utemeljena samo na podacima o privredi, koji su u tom trenutku poznati.
  • Rade

    12.08.2020 09:41
    totalna štet(očin)a u društvu
    On je meni kao kola posle karambola kada procenitelj kaže: Ništa od poprvke, samo isplata minimalne naknade za štetu prema tabeli osiguravajućeg društava.
  • On

    09.08.2020 15:43
    Se
    Dobro zabavlja-radi sta hoce i zajebava celu naciju
  • ST

    09.08.2020 07:05
    @ Realista
    Botovi,dosadni ste sa Djilasom,vec znaju i na Marsu,kad se pominje prvorodjeni,odmah treba oblatiti ovog drugog. Centralni komitet naredio. Ipak,nismo u Kini...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.