NBS: Devizne rezerve na kraju jula 13,5 milijardi evra

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju jula, iznosile 13,5 milijardi evra, saopštila je danas NBS.
NBS: Devizne rezerve na kraju jula 13,5 milijardi evra
Foto: Pixabay
Bruto devizne rezerve su u proteklih godinu dana (u odnosu na kraj jula 2019. godine) povećane za 0,8 milijardi evra, čime je dodatno pojačan stub stabilnosti domaćeg finansijskog sistema.
 
Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju jula iznosile su 11,4 milijardi evra. Kako se ističe u saopštenju, u poslednjih osam godina neto devizne rezerve su više nego udvostručene (povećane su za 5,9 milijardi evra).
 
Na kraju jula bruto devizne rezerve su bile niže za 435 miliona evra u odnosu na kraj prethodnog meseca i rezultat su izmirenja deviznih obaveza države, kao i potrebe da NBS aktivnostima na domaćem deviznom tržištu, ublaži efekte korona-krize na domaću ekonomiju,
 
Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u julu iznosio je 516 miliona evra i bio je za 66 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih sedam meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3.952 miliona evra.
 
U julu, kao i od početka ove godine, vrednost dinara gotovo je nepromenjena u odnosu na evro. NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u julu neto prodala 325 miliona evra. Posmatrano od početka godine NBS je sa ciljem održanja stabilnosti na deviznom tržištu neto prodala 1.355 miliona evra, navodi se u saopštenju.
  • Bucko

    12.08.2020 03:08
    Samo da pitam
    Koliko zlata imate u rezervama? Da li Zidjin ima obavezu da drzavi proda zlato koje iskopa u Boru?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.