Finska premijerka želi da uvede šestočasovno radno vreme

Finska premijerka Sana Marin želi da skrati trenutno osmočasovno radno vreme na šest sati, tvrdeći da bi manji broj radnih sati mogao da bude nadoknađen povećanom produktivnošću.
Finska premijerka želi da uvede šestočasovno radno vreme
Foto: Pixabay
Marin, koja je svoj plan iznela u govoru na konferenciji svoje Socijaldemokratske partije, zalagala se za skraćivanje broja radnih sati još pre nego što je postala predsednica vlade.
 
"Bogatstvo koje donosi povećana produktivnost mora da se deli ne samo između vlasnika i investitora, već i običnih radnika", istakla je Marin.
 
Ipak, finska premijerka će za tako nešto morati da ubedi i ostale četiri partije u svojoj koaliciji, posebno u vremenu povećanja nezaposlenosti usled pandemije Covida-19.
 
"Moramo da osmislimo jasnu viziju i konkretne korake kako država da krene ka skraćivanju radnog vremena, a finski radnici prema boljem radnom životu", rekla je 34-godišnja Marin, koja je za predsednicu Socijaldemokratske partije izabrana u nedelju.
 
Kao jedna od najmlađih osoba na premijerskoj poziciji, Sana Marin predvodi vladu levog centra od decembra prošle godine, nakon što je njena prethodnica Anti Rine dala ostavku.
 
Rine je do nedelje nastavila da vodi partiju, a zajedno sa Marin je vukla vladu ulevo, uvodeći brojne socijalne mere. Uspela je da poveća penzije i ukine neke od prethodno uvedenih mera štednje.
 
Ranije juče, njena partija odbila je predlog da se eksperimentiše sa šestočasovnim radnim vremenom, već umesto toga usvojila predlog za skraćivanje broja radnih časova i uvede veća fleksibilnost u radni život.
  • NN

    25.08.2020 10:20
    NN
    Pametna država, a ne "ova naša okupirana teritorija"!!!
  • g pen

    25.08.2020 10:06
    Radice kao doktori.
  • Dejan

    25.08.2020 10:04
    Paceri
    Bedni amateri , otkad smo mi u nasa drzavna i javna preduzeca uveli dvocasovno radno vreme. Mi smo pioniri u toj oblasti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Ruski sud zaplenio imovinu tri banke

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.