Petrović: Prvi efekti dolaska DFC sledeće godine, dobro da je ekonomija SAD zabola zastavicu u Srbiji

Prve efekte dolaska Američke razvojne finansijske korporacije (DFC) u Srbiji i otvaranja njene kancelarije u Beogradu možemo očekivati već sledeće godine.
Petrović: Prvi efekti dolaska DFC sledeće godine, dobro da je ekonomija SAD zabola zastavicu u Srbiji
Foto: Pixabay
To za Tanjug kaže predsednik Upravnog odbora Američke privredne komore u Srbiji Zoran Petrović.
 
Ističe da je veoma dobro što će kancelarija biti u Beogradu, jer to znači da Amerika gleda na Beograd kao na centar regiona.
 
"Uvek je dobro kada jedna tako značajna ekonomija kao što je ekonomija SAD, pošto je ta razvojna banka u vlasništvu američke vlade, dolazi negde i kada tu zabode svoju zastavicu", ocenjuje Petrović.
 
Dodaje da je to važno i za ceo region, da potencijalni investitori lakše dolaze do informacija šta se dešava u regionu u kom bi ulagali, koliki su rizici od političkih događaja, promena kursa deviznih valuta i slično.
 
Prema njegovim rečima, veoma je važno za naše preduzetnike što se ovde radi o dobrim izvorima finansiranja i dugoročnijem finansiranju sa povoljnijim uslovima.
 
Petrović navodi da je reč o korporaciji koja investira u razne projekte, počev od energetike, infrastrukture, poljoprivrede, pomaže razvoj malih i srednjih preduzeća, a sve to podržavajući privatni sektor. Takođe podržavaju projekte iz oblasti javnog zdavlja, edukacije, žensko preduzetništvo, zatim proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, korišćenjem energije sunca, biomase i slično.
 
U svemu tome se, ističe, pridržavaju visokih standarda kada je reč o zaštiti životne sredine, poštovanju ljudskih i radničkih prava. Ocenjuje da je to veoma dobro, jer i ljudi kod nas žele da piju čistu vodu, dišu čist vazduh, te da se vođenje računa o zaštiti životne sredine, pri finansiranju projekata može smatrati dobrim putem.
 
Ističe takođe da je DFC mlada korporacija, formirana pre dve godine, da ima veliki godišnji budžet od 60 milijardi dolara i da već u kratkom periodu imaju visok nivo investicija, osam milijardi u Afriku i 3,2 milijarde za evroazijsko tržište.
 
"Manje je poznato da su oni i kod nas, preko dve manje banke, podržali projekte malih i srednjih preduzeća i ulaganje u oblasti poljopprivrede. Do sada su imali tri mandata i ako se ne varam, kroz njih doneli oko 24 miliona dolara investicija", kaže Petrović.
  • Mbm

    11.09.2020 20:21
    Ziveo knjaz Milos
    Hoce li biti uspesno kao sa Salfordom i kiselom vodom? Hoce li umesto placanja steta razaranja koje je USA zdusno podrzala i provodila nad 7 miliona eksperimentalnih zamorcica, zaradjivati na plasiranom kapitalu i uslovljavati zarade i zaposlenje sto mogu ciniti u svojoj, a ne u drugim drzavama? Sta je to DOBRO sto vidi profiter Petrović, sem pobadanja i zaduzivanja Srbije? Nista. Moli se moderator da objavi jer je tačno i zalosno mracno.
  • Joca

    10.09.2020 10:18
    Dok se ne izborimo sa ovim našim lopinama, nema nama ni spasa ni pomoći sa bio koje strane!
  • Janko

    10.09.2020 09:42
    Srpska Napredna Salamura
    Kakav ce biti efekat dolaska DFC po punjenje Radikalskih dzepova?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.