Milijarderi Kanade bogatiji nego ikad

Uprkos pandemiji i ekonomskom padu, prema Kanadskom centru za političke alternative, bogatstvo kanadskih milijardera uvećalo se od početka krize.
Milijarderi Kanade bogatiji nego ikad
Foto: Pixabay
Najveći kanadski milijarderi zaradili su 37 milijardi dolara od kako je počela pandemija virusa korona.
 
Samo tokom pandemije 20 najvećih kanadskih milijardera obogatilo se u proseku za po dve milijarde dolara, dok su milioni Kanađana ostali bez posla i borili se sa ekonomskim posledicama pandemije, navodi se u izveštaju Kanadskog centra za političke alternative.
 
Najveći porast beleži porodica Dejvida Tomsona u čijem vlasništvu je fudbalski klub Vinipeg Džets i novinska agencija Tomson Rojters, čija je vrednost porasla za 8,8 milijardi dolara.
 
Sledi Tobi Lutke, osnivač kompanije Shopify, čija je imovina porasla za 6,6 milijardi dolara od marta.
 
Najnoviji izveštaj o radnim mestima koji je objavila Statistika Kanade otkrio je da je broj zaposlenih smanjen za 1,1 milion od početka pandemije, a najviše su pogođeni radnici sa niskim platama.
 
Prema statističkim podacima Kanade, žene i "obojeni" Kanađani su previše zastupljeni na poslovima sa niskim platama što dodatno produbljuje problem ekonomskog oporavka u Kanadi.
 
Aleks Hemingvej, ekonomista i analitičar javnih finansija iz Kancelarije Kanadskog centra za političke alternative i vodeći autor izveštaja, istakao je ovu podelu.
 
"Istovremeno dok su milijarderi poput vlasnika Loblaw (kompanija u cijem je vlasništvu lanac supermarketa) Galena Vestona videli balon svog bogatstva, radnici koji slažu artikle na policama i skeniraju namirnice na kasi u njegovim prodavnicama nastavili su da rizikuju svoje zdravlje i zdravlje svoje porodice dolaskom na posao", rekao je. "Ono što vređa još više, radnicima u prehrambenim prodavnicama oduzeta je naknada od dva dolara koja im je dodata na početku pandemije, dok su vlasnici prehrambenih proizvoda ostvarili ogromnu zaradu."
 
Akcije kompanije Loblaw porasle su nakon što je kompanija u junu smanjila plate radnicima. U međuvremenu, Vestonovo lično bogatstvo povećalo se za 1,6 milijardi dolara, prema Forbsovim podacima.
 
"Čak i pre pandemije, kanadski milijarderi držali su gotovo 4.500 puta više od bogatstva tipične porodice", rekao je Hemingvej. "I hitni, jednokratni porez na višak bogatstva i godišnji porez na bogatstvo trebalo bi da budu ponovo razmatrani", dodao je.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija