Firme sa jednim ili nijednim zaposlenim sve više opterećuju privredu Srbije

Efekti poslovanja preduzeća sa nijednim ili jednim zaposlenim predstavljaju tranzicioni raritet, koji sve više opterećuje poslovanje privrede Srbije, ocenjuje se u najnovijoj publikaciji o poslovanju privrede Republičkog zavoda za statistiku.
Firme sa jednim ili nijednim zaposlenim sve više opterećuju privredu Srbije
Foto: Pixabay (ilustracija)
Naime, više od 50 odsto preduzeća u privredi je sa nula ili jednim zaposlenim koja konstantno stvaraju trećinu tekućih i više od 40 odsto kumuliranih gubitaka, navodi se u publikaciji "Performanse poslovanja Privrede Republike Srbije 2015-2019", prenosi Nova ekonomija.
 
Podvlači se činjenica da je primetan kontinuiran rast broja preduzeća sa nula ili jednim zaposlenim u periodu od 2015. do 2018. za 15 odsto (7.200 novih preduzeća), na 54.626 preduzeća.
 
Mada je njihov broj u 2019. smanjen za tri odsto i broj zaposlenih za 1,3 odsto (sa 23.180 u 2018. godini na 22.877 u 2019. ), efekti njihovog poslovanja su još više pogoršani.
 
Tekući gubici predstavljaju 33 odsto ukupnih gubitaka privrede, dok kumulirani gubici dostižu 41,3 odsto kumuliranih gubitaka privrede.
  • Mislilac

    26.09.2020 18:26
    mišljenje
    Zašto generalizovati celu priču. Moj prijatelj ima marketinšku agenciju, izdaje magazin i opstaje kao samostalno zaposlen i nije na grbači države. Razmislite malo pre nego što pišete komentar!
  • Slavko Nemacka

    25.09.2020 18:46
    dodji neciji batica i to je to
    Da uposlis radnike krene posao i dodje neciji brat i kaze"ja sam brat toga i toga daces mi 1/2 ili neces vise raditi..".

    I ti shvatis da si dzaba placao apsolutno bilo kakve poreze,doprinose i prijavljivao radnike.

    Kad je drzava najveci kriminalac od svih kriminalaca zasto bih ja pokusavao da budem pametniji od drzave?Licno znam par ljudi u Beogradu koji su fantasticno radili,programiranje,web dizajn 101% posteno,rad sa stranim klijentima samo,sve knizili do eura sve transparetno,racuni,lokal,doprinosi,porezi sve na vreme uplacivali jos ono budale prijave i dodatne radnike kao"firma" nakon 5-6 meseci dobrog prometa sa strancima dodju cetiri inspektora i odvedu vlasnika na razgovor.Nakon dva dana vlasnik potpisuje ugovor o ustupanju 50% firme necijem bratu.Ciji brat ne smem da kazem.Ispao bih najveci izdajnik u istoriji Srbije.

  • Zz

    25.09.2020 17:00
    Bice zanimljivo videti brojke za 2020. godinu, jer je drzava naterala preduzetnike da osnivaju preduzeca (test samostalnosti). Samim tim bice jos vise preduzeca sa jednim ili bez zaposlenih, kojima je u interesu da prikazu gubitak. Dakle drzava direktno radi protiv sebe...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija