Udruženje banaka: Ističe drugi moratorijum, klijenti biraju dalji način otplate kredita

Banke u Srbiji će posle isteka drugog zastoja u otplati kredita klijentima koji su prihvatili moratorijum dostaviti novi plan otplate, putem pošte ili mejlom, saopštilo je Udruženje banaka Srbije.
Udruženje banaka: Ističe drugi moratorijum, klijenti biraju dalji način otplate kredita
Foto: Pixabay
Moratorijum u otplati bankaraskih pozajmica ističe u sredu, 30. septembra, a klijenti će kad dobiju dalji plan otplate, imati rok od sedam dana da se izjasne.
 
UBS je savetovalo klijentima da s pažnjom pročitaju dopis svoje banke i odaberu opciju koja im najviše odgovara.
 
"Prva mogućnost je da prihvate plan otplate koji ponudi banka, u kome je rok otplate produžen za dužinu trajanja moratorijuma, a kamate iz moratorijuma raspoređene na preostalo vreme otplate kredita. Druga mogućnost, ako im to finansijska situacija dozvoljava, jeste da odjednom plate zaostale rate sa kamatom i nastave otplatu prema dosadašnjem planu, a treća da plate samo kamatu, a da rok otplate kredita produže za broj rata za koje je važio moratorijum", rekao je generalni sekretar UBS Vladimir Vasić.
 
Drugi moratorijum u otplati kredita prihvatilo je 82 odsto zaduženih građana i 69 odsto preduzeća. Ukupna vrednost zaustavljenih obaveza iznosi skoro milijardu evra. Od izbijanja krize zbog pandemije virusa korona banke su se na različite načine uključile da omoguće stanovništvu i preduzećima da lakše savladaju posledice, istaklo je UBS.
 
Prvi moratorijum proglašen je u martu i bio je vredan oko dve milijarde evra, drugi krajem jula, dok je garantna šema za kreditiranje preduzeća bila u vrednosti oko dve milijarde evra.
  • Mica

    29.10.2020 23:58
    Prevara, sa li je moguce???
    U Otp banci uzimaju duple kamate umesto 350, oni uzmu jos ,315, niko ne zna da objasni sta naplacaju, a na kraju i cele kamate ponovo ,treci put, jer se kredit produzuje za pet meseci...i sve to za jedan kredit.Svaka cast....kod njih 2+2 je 8 !!! Prevara ili pokusaj prevare...
  • Ms

    26.09.2020 15:21
    Ns
    I sam sam prihvatio taj smišljeni moratorijum jer sam bio lenj da idem u banku, a malo mi je odgovaralo i da dva (ranije tri) meseca "uštedim" rate kredita. Sve je to učinjeno više u korist banaka nego građana (kako ih od milja zovu klijenata), jer samo su banke zaradile ogromna dodatna sredstva od novih kamata bez ikakvog truda i troška, jednom prostom odlukom naše bajne NBS, naravno naračun građana.
  • Klijent banke

    26.09.2020 10:21
    Pomalo zbunjen
    Da li neko moze da mi objasni kakva je to "pomoć" kad uzmes moratorium npr kamatu za te tri produžene rate 18000 mi rasporede na rate tj naplate i onda opet naplate tu istu kamatu posle sa tih tri rate više.... Znaci uzeli su 6 puta kamatu za tri rate?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija