Ekonomista Katić: Tokom pandemije se odvija neviđena preraspodela bogatstva

Ekonomista Nebojša Katić izjavio je da se tokom pandemije koronavirusa u svetu odvija "neviđena" globalna preraspodela bogatstva čije će najveće žrtve biti najsiromašnije stanovništvo u razvijenim državama, kao i siromašne države "koje još nisu svesne šta im se sprema".
Ekonomista Katić: Tokom pandemije se odvija neviđena preraspodela bogatstva
Foto: Pixabay
U razgovoru za portal Sindikata Nezavisnost, Katić je rekao da ostaje pri svom stavu od pre sedam meseci da je pandemija "dar s neba za zapadne vladajuće političke i ekonomske strukture", a da je, kako vreme prolazi, "sve sigurniji da nije pogrešio".
 
"Pred našim očima se odvija neviđena globalna preraspodela bogatstva. Najveće žrtve će biti najsiromašniji slojevi stanovništva u razvijenim državama, kao i siromašne države koje još uvek nisu svesne šta im se sprema. Iz ove krize one će izaći zadužene do nosa, biće u nemilosti kreditora, moraće dodatno da smanjuju ionako jadnu javnu potrošnju, i prodavaće sve što im je još preostalo da bi se oslobodile duga. Meni se čini da u Srbiji još nema svesti o tome", rekao je on.
 
Govoreći o različitim tranzicionim ekonomskim politikama, Katić je ukazao da je "aktivna uloga države bila ključna u svim uspešnim modelima razvoja, kako na Zapadu, tako i na Istoku", ali da se to u Srbiji "sakriva od javnosti" zato što ta "empirijska činjenica negira vladajuću neoliberalnu doktrinu na čijoj promociji su i nastale karijere najuticajnijih ekonomista, koje su, čak i finansijski, podsticane spolja".
  • G pen

    18.10.2020 10:35
    Prvo, nije frilenserisanje samo IT. Ono sto je mene interesovalo nije postojao ko da te nauci u Jugoslaviji a danas u Srbiji. Mislim, ima ,,skole", kursevi pa cak i ,,akademije" ali predaju patriJote od koga ako ucis niko te nece angazovati igde. Zato i predaju, prodaju m. za b. kako su strucni. Kao sto nije frilens samo IT tako ni subvencionisanje nije samo za poslove samo tipa Aptiv i sl. nego se subvencionisu i IT firme i to su sumanute sume. Tako da...ovde je cilj kao kada je Djilas unistavao male marketing agencije, nece ostati NIKO ni mrvice da kupi. Jos jednom, jesu-svi su isti. Trece, ja sam svoj dug oduzio drzavi sa nestalim rodom na Kosovu. Ovom mulju ne dugujem nista nego ona meni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.