Štednja u Srbiji porasla tokom korone

Dinarska i devizna štednja nastavile su da rastu i dostižu svoje najviše nivoe i u godini koju karakteriše pojačana neizvesnost i globalna ekonomska kriza izazvana pandemijom korona virusa, saopštila je Narodna banka Srbije.
Štednja u Srbiji porasla tokom korone
Foto: Pixabay
Dinarska štednja, prema poslednjim podacima, iznosi gotovo 90 milijardi dinara, što je preko pet puta više nego na kraju 2012. godine, od kada beleži intenzivan rast.
 
U poslednjih osam godina dinarska štednja je u proseku godišnje povećavana za oko devet milijardi dinara, što je šest puta više nego u periodu 2002-2012 godina, kada je na godišnjem nivou uvećavana za oko milijardu i po dinara.
 
Dinarska štednja je prošle godine povećana za 18,5 milijardi dinara, ili za 30 osto,  dok rast u ovoj godini iznosi 10 milijardi, gotovo 13 odsto. Prosečan godišnji rast dinarske štednje od 2013. godine iznosi 25 odsto, navodi se u saopštenju.
 
Rast, iako umereniji, beleži i devizna štednja, koja je dostigla 11,2 milijarde evra. Nakon povećanja za 800 miliona evra u 2019. godini, u ovoj godini povećanje iznosi 400 miliona. Kao i prethodnih godina uoči Svetskog dana štednje, i ove godine Narodna banka Srbije podseća da je dinarska štednja isplativija od štednje u devizama - i kratkoročno i dugoročno.
 
Kako se navodi, štediša koji je pre godinu dana položio na štednju 100.000 dinara dobio bi oko 2.200 dinara, ili skoro 20 evra, više nego da je u istom periodu oročio na godinu dana 850 evra. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija