Vučić: Najbolji pad u Evropi, pobeći ćemo Crnoj Gori do 2022. godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je rast BDP u aktuelnom u odnosu na treći kvartal prošle godine bio -(minus) 1,3 odsto, i da smo prema tom kriterijumu "najbolji u Evropi, i ostaćemo na prvom, eventualno ćemo biti na drugom mestu".
Vučić: Najbolji pad u Evropi, pobeći ćemo Crnoj Gori do 2022. godine
Foto: 021.rs
Vučić je rekao da je BDP Srbije porastao za 11 odsto u trećem tromesečju u odnosu na drugo tromesečje ove godine, i da će  zemlja po rastu BDP "najverovatnije ostati na prvom mestu u Evropi".
 
Potom je poručio da ipak "tvrdimo da ćemo biti zemlja sa najvišom stopom rasta u Evropi" i podsetio na trogodišnje projekcije rasta MMF za Srbiju i još nekoliko zemalja.
 
"Ukupna projekcija rasta BDP Srbije do 2022. prema MMF je, u najgorem slučaju, 10,2 odsto. Za Severnu Makedoniju je 4,3 odsto, za čitavu centralnu i istočnu Evropu je 2,2 odsto. Za Bosnu se projektuje 2,1 odsto, Kosovo 1,7 odsto, Sloveniju 1,5, Hrvatsku 1,7 a najgore je za Crnu Goru - minus 3,3 odsto", nabrojao je Vučić.
 
"Pobeći ćemo Crnoj Gori do 2022. za 50 milijardi dolara BDP", naglasio je Vučić.
 
Konstatovao je da je trenutno udeo javnog duga u BDP između 57,8 i 57,9 odsto, "svakako manje od 60 odsto", kao i da se beleži rast industrijske proizvodnje, "što je krvotok i suština" ekonomije.
 
Prema njegovim rečima, danas je na vanrednoj sednici Vlade Srbije bilo reči o "konretnim stvarima", pa je naveo da "moramo da završavamo gasovod",  kao i da "ubrzamo eksproprijaciju", između ostalog i na trasi Moravskog koridora.
 
"Moraćemo da idemo na dodatna ulaganja u održavanje puteva i u te svrhe će Koridorima Srbije biti odobreno 14,7 milijardi dinara, kako bi se isplatila postojeća potraživanja", rekao je Vučić.
 
Poručio je da je, za planirane rezultate, potrebno da ne zatvaramo ekonomiju.
 
"Zato sam molio sve, Anu, Krizni štab, doktora Kona i druge lekare - samo ako je moguće da ne zatvaramo sve u ugostiteljstvu. Ako nije - zatvorićemo", istakao je Vučić.
  • bora

    03.11.2020 12:54
    strasno
    Lideri u regionu i najbolji u Evropi takmice se sa Crnom Gorom.
  • Obra

    03.11.2020 09:45
    Najbolji pad
    Sudbino kleta...srecni smo jer imamo ''najbolji pad''
  • gandra

    03.11.2020 09:43
    Gledano iz Vojvodine, kao da Nemacka stize Albaniju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Šta stoji iza "turbo uzleta" Pro Tenta?

Iako je Pro Tent na kraju 2022. godine imao više od 8.600 radnika, najveći broj njih samo je formalno zaposlen u ovom preduzeću, a suštinski radi u Elektroprivredi Srbije.

Srbija nasuprot svetskog trenda

Nema države koja se ne hvališe najboljim kompanijama, stoga se i prave liste najvećih, bilo prema ukupnom poslovnom prihodu, bilo prema profitabilnosti.