Tabaković: Srbija ima 35,4 tone zlata, to je manji deo ukupnih deviznih rezervi

Srbija danas raspolaže sa 13,1 milijardom evra deviznih rezervi, uključujući 35,4 tone zlata, rekla je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.
Tabaković je rekla da zlato čini 14 odsto ukupnih deviznih rezervi, koje su dva puta veće nego 2018. godine.
 
"I u kriznoj godini smo nastavili da uvećavamo devizne rezerve zlatom", izjavila je Tabaković drugog dana 20. Beogradskog ekonomskog foruma.
 
Guvernerka NBS je iznela podatak da je neto vrednost ovogodišnjih stranih investicija u Srbiji gotovo dve milijarde evra.
 
Projekcija NBS je da će bruto domaći proizvod ove godine zabeležiti pad od jedan odsto, ali će u 2021. porasti za šest odsto.
 
"Ovogodišnja inflacija u Srbiji iznosi 1,6 odsto i ostaće na niskom i stabilnom nivou, kao i prethodnih sedam godina", navela je Tabaković.
 
Ona je izjavila da je dinarska štednja od 2013. godine rasla u proseku za oko 20 odsto i da sada iznosi 91 milijardu dinara.
 
Devizna štednja je ove godine veća za četiri odsto, rekla je Tabaković, uz tvrdnju da je od februara do septembra formalna zaposlenost porasla za 44.000.
 
"Vrednost dinara se nije menjala ni tokom ove, krizne godine", izjavila je guvernerka.
  • Milenko

    25.11.2020 22:37
    Potemkinova sela
    Ako je i od g-đe Tabaković, mnogo je.
  • Iz Rusije s ljubavlj

    25.11.2020 11:42
    "E moj Bambaliće, ti se još trkaš sa teretnim vozom..."
  • Zeljko

    24.11.2020 21:24
    GostArbajten
    Ova priznaje da se Srbija iselila i da ima sve vise doznaka radnika iz belog sveta.A onaj nas zaduzuje da ce nam se i deca radjati u duznickom robstvu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija