Amazon sklopio ugovor sa poštom Hrvatske - Imaju li potrošači u Srbiji koristi od toga?

Amazon nije došao u Hrvatsku, kako su mnogi mediji najavili, ali jeste sklopio ugovor s tamošnjom Poštom, što će omogućiti bržu i lakšu dostavu njihovih paketa. Mogu li od toga potrošači u Srbiji da imaju korist?
Amazon sklopio ugovor sa poštom Hrvatske - Imaju li potrošači u Srbiji koristi od toga?
Foto: Pixabay
Proizvodi Amazona su stanovnicima Hrvatske dostupni već godinama, ali su se do sada dostavljali iz Amazonovog distributivnog centra u Nemačkoj. Amazon je za hrvatski Zimo potvrdio saradnju, s obzirom na to da se do nedavno o njoj samo spekulisalo, na osnovu obaveštenja Hrvatske pošte da su sklopili saradnju s velikim onlajn trgovcem. 
 
"Omogućili smo hrvatskim kupcima da kupuju u evropskim prodavnicama Amazona, a dostavljaćemo im pakete u saradnji sa Hrvatskom poštom. Nastavljamo da se fokusiramo na ono što naši kupci najviše cene - niske cene, veliki izbor i brzu i sigurnu dostavu."
 
Znači li ovo nešto za Srbiju?
 
Za taj portal nisu potvrdili da li planiraju da pokrenu Amazon.hr, a nije poznato ni kako bi to moglo da utiče na susedne zemlje, odnosno da li bi takav ugovor mogao da omogući i građanima Srbije da kupuju i na ovom servisu. 
 
Kako objašnjava Zorana Milidrag, predsednica eCommerce Asocijacije Srbije, ugovor takvog tipa bi mogao da omogući bržu i precizniju isporuku ka krajnjim korisnicima. 
 
"Amazon će imati veću kontrolu nad paketima, što je veoma važno za zadovoljstvo kupaca. Kao neko ko se bori za unapređenje e-commerce-a u regionu, veoma mi je važan svaki napredak u toj sferi", navela je Milidrag.
 
Međutim, ukazuje da ovakav ugovor, koji znači samo da će se svi paketi za Hrvatsku sada slati u distributivni centar u Velikoj Gorici, pa odatle pojedinačnim korisnicima, ne treba mešati s ulaskom ovog poznatog lanca u tu zemlju. 
 
"Ovo je svakako veliki podsticaj i za sve trgovce u Srbiji i Hrvatskoj da unaprede svoje poslovanje jer e-commerce velikom brzinom sklanja barijere i podsticaj za celokupnu logističku infrastrukturu u regionu, jer je ona neophodna za dalji razvoj elektronske trgovine", zaključule Milidrag za Startit
 
U principu, ovo ne donosi ništa konkretno ljudima u Srbiji, ali može da ukaže na planove Amazona za širenje u regionu. Kako saznaje "Blic", srpske vlasti rade s organizacijama u ovoj oblasti na dovođenju najvećih svetskih e-trgovaca.
  • AliExpress prc

    02.12.2020 09:16
    A u međuvremenu ljubaznošću naše pošte sa AliExpressa sada ne možete da dobijete NIŠTA što je skuplje od 5 dolara, osim ako nećete da platite 40 dolara poštarine! Ovo pravilo je uvedeno zbog lopovluka i važi samo za našu zemlju i Milovu tvorevinu. U Hrvatsku se isporučuje besplatno kao i do sada. Voli vas sve "brat Si".
  • Dejan

    30.11.2020 14:38
    Naravno da necemo imati koristi,to jest imacemo ali kroz SVERC stvari sto ce stici u jednu civilizovanu Hrvatsku u odnosu na Srbiju.
    Cak i da moze da se napravi neki dil nema sanse da to prodje kod nasis udbaskih organizacija zvanih carina i posta.
  • Bojan

    30.11.2020 13:29
    @Marko

    Znači ja treba da imam ograničenja šta mogu da kupim zato što tvoj proizvod nije dovoljno dobar da bi ga plasirao na tržište? Dođi dečko juče.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija