Predsednik Fiskalnog saveta: Er Srbija zrela za stečaj

Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović ocenio je da su za stabilnost javnih finansija u srednjem roku dva najveća rizika nereformisana javna i državna preduzeća i prevelike plate u javnom sektoru, jer se ne vidi način kako će neodrživi rashodi za ove dve namene da se smanje.
"Poseban problem s platama je to što one nisu sistemski uređene i njihov rast nije povezan sa objektivnim ekonomskim parametrima. A ako plate u javnom sektoru relativno snažno rastu čak i u vreme krize, teško je očekivati da će se takva praksa lako napustiti tokom privrednog oporavka", rekao je Petrović za novi broj nedeljnika NIN.
 
Kako je naveo, uvođenje sveobuhvatnog sistema platnih razreda ponovo je odloženo za 2022, iako je prvobitno bilo najavljeno još za 2015. godinu.
 
Govoreći o Er Srbiji, on je rekao da ta kompanija i pre krize nije poslovala održivo.
 
"Ako iz bilansa isključimo državne dotacije za otplatu starog duga JAT-a, preduzeće je od 2015. do 2019. umesto iskazanog dobitka imalo prosečan godišnji gubitak veći od 20 miliona evra", rekao je Petrović.
 
Prema njegovim rečima, "tu su i prikriveni likvidnosni problemi budući da preduzeće nije uspevalo da prilivima iz redovnog poslovanja pokriva dospele obaveze, što je manjak koji se nadomešćivao zaduživanjem.
 
"Akumulirani gubici su 'pojeli' kapital preduzeća, što u formalnom smislu znači da su ispunjeni uslovi za stečaj", rekao je Petrović.
 
On je naveo da pandemija nije direktni uzrok tih problema, ali ih je ogolila, pa preduzeće umesto redovnog manjka gotovine od 30 miliona evra u 2020. godini ima manjak od 60-70 miliona evra.
 
"Kada na to dodamo obaveze koje dospevaju ove i naredne godine, dolazimo do zaključka da će preduzeću do kraja 2021. godine nedostajati najmanje 200 miliona evra da preživi", rekao je Petrović.
 
"Za održivo poslovanje biće nužna temeljna reforma, zbog čega bi subvencije trebalo usloviti obavezom restruktuiranja. To je praksa koju evropske zemlje primenjuju u sličnim situacijama", objasnio je Petrović.
  • Preambula

    04.12.2020 22:14
    Iskopace Laki neke skrajnute dukate i resiti po sistemu-Pola pije pola Sarcu daje. Neka nas je sacuvao od Korone,sve mu je oprosteno...(dok ne pocnu sudjenja,a onda ga cekaju bukagije,joooj)
  • Milanče

    03.12.2020 19:52
    otkad znam
    Od kad ja znam za ovog stručnjaka uvek je izigravao crnog gavrana na nekom groblju i sahranjivao sve sto može. Taj ne zna i nije čuo reč "optimizam". Po njemu smo davno svi već 6 stopa ispod zemlje. Sva sreća što uvek pogreši.
  • Pošto karta za NY

    03.12.2020 12:11
    Neće to dozvoliti Zvončica. Zaduživaće se iznova i iznova ako treba. Samo da se održi privid kako je sve super. Ali svaki kredit jednom dođe na naplatu. Samo što ga neće on vraćati

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija