Prodaja Komercijalne banke: Hoće li povlačenje države doprineti sektoru i klijentima?

Nova godina donela je promenu poretka u bankarskom sektoru sa i formalnim završetkom preuzimanja Komercijalne banke od strane slovenačke NLB grupe.
Kako piše Danas, najveća banka u Srbiji po visini bilansne aktive je ostala Inteza sa učešćem od 15,2 odsto (prema bilansima na kraju trećeg tromesečja 2020), dok je sada druga grupacija pod kontrolom mađarske OTP banke koju u Srbiji čine OTP banka (bivša Sosijete ženeral) i Vojvođanska banka sa učešćem od oko 13,5 odsto.
 
Na treće mesto akvizicijom vrednom 394,7 miliona evra za 83,23 odsto državnih akcija dospela je NLB grupa u čijem okviru kod nas posluju NLB Beograd i NLB Komercijalna banka sa tržišnim učešćem od 12 odsto.
 
Rezultati Komercijalne u 2020. godini nešto su slabiji nego prethodne godine, pa su u prvih devet meseci neto poslovni prihodi iznosili 12,6 milijardi u odnosu na 15,85 milijardi dinara iz istog perioda 2019, a dobit pre poreza 4,46 milijardi naspram 7,1 milijarde u 2019. godini.
 
U 2019. godini banka je zabeležila istorijski rekordnu dobit od 8,95 milijardi dinara ili 75 miliona evra. Da je Komercijalna banka kapitalna akvizicija za NLB pokazuje i to što je ukupna neto dobit cele NLB grupe iznosila 193,6 miliona evra u prošloj godini, od čega oko 83 miliona supsidijari iz zemalja bivše Jugoslavije.
 
To pokazuje i to što je grupa uključujući centralu i šest ćerki banaka imala 1,8 miliona klijenata i 318 poslovnica, dok Komercijalna banka u grupu unosi 800.000 klijenata fizičkih lica i mrežu od 203 filijale.
 
Možda i najvrednije što NLB dobija sa Komercijalnom je 3,3 milijarde evra depozita. 
 
Za klijente Komercijalne banke, bar u početku, ništa se ne menja. Obaveze koje su imali ostaju, a depoziti su im jednako zaštićeni kao i kad je Komercijalna bila državna banka.
 
"Ako dobiju nove usluge, veću profesionalnost i efikasnost onda je preuzimanje imalo smisla", kaže za Danas Veroljub Dugalić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu i nekadašnji generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.
 
Na kraju prošle godine državne banke su imale učešće u bankarskom sektoru od 16,8 odsto i to se uglavnom odnosilo na Komercijalnu. Sada, u rukama države ostaje oko šest odsto učešća na tržištu i to pre svega kroz Banku Poštansku štedionicu i zanemarljivo male Srpsku i MTS banku.
 
Dugalić navodi da je izlazak države iz bankarskog sektora u principu dobra stvar.
 
"U principu privatni vlasnici su efikasniji i uspešniji. Smanjenje državnog učešća može doprineti boljem bankarskom sektoru", ističe Dugalić, podsećajući da je u vreme reforme bankarskog sektora početkom 2000-ih bila orijentacija države na privatizaciju banaka uz zadržavanje jedne ili dve banke u rukama države.
 
"Tada smo smatrali da Komercijalnu treba da kupi neka od vodećih evropskih banaka, nadali smo se da bi to mogla da bude i američka Siti banka, mada su oni rekli da smo mi malo tržište za njih", podseća sagovornik Danasa.
 
Što se tiče države, uradila je ono što je i obećala, prodala je najveću banku u svom vlasništvu i u budžet unela 395 miliona evra. Ipak, prethodno je 2019. godine za 40,13 odsto akcija koje su pripadale fondovima EBRD, IFC, Svedfund i DEG platila 260,8 miliona evra.
 
Po ceni koju je NLB platila za Komercijalnu za tih 40 odsto država je dobila 190 miliona evra, što znači da je gubitak po osnovu transakcije sa fondovima koji su 2009. godine ušli u Komercijalnu iznosio oko 70 miliona evra.
  • A

    11.01.2021 12:24
    Odavno je trebalo razbucati taj osinjak.
  • Tihomir

    08.01.2021 07:52
    Bankar
    A Stolić i Santovac..gde su?
  • Realista

    06.01.2021 10:19
    Realnost
    Meni je samo frapirajuće da se Komercijalna banka prodaje NLB banci koja je praktično bivša Ljubljanska banka koja je dužna gradjanima Srbije i Srbiji na desetine milijardi dolara. Još frapantnije je što se prodaje za par godišnjih dobiti banke. Umesto da se konfiskuje kompletna slovančka imovina na konto dugova Slovenije za neisplaćene penzije, vrati Italijanima deo Slovenije koju su Srbi osvojili od Italije mi im dajemo da nas i dalje koriste.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.