Zlato - sigurna valuta

Od davnina zlato je najsigurniji instrument za očuvanje vrednosti novca.
Zlato - sigurna valuta
Foto: Pixabay
Zlato je poznato još iz vremena antičkog Rima kao simbol moći, luksuza i prestiža. 
 
Ono nije bilo samo statusni simbol, već su ga države koristile kao monetarnu podlogu za sopstvene valute. Pokriće u zlatu značilo je da se novac nije mogao nekontrolisano štampati. Nivo zlatnih rezervi određivao je novčanu masu.
 
Početkom sedamdesetih, voljom velikih sila dolazi do ukidanja zlatnog standarda, što je uslovilo naglo povećanje novčane mase, a samim tim i umanjenja vrednosti novca, s jedne, i povećanje vrednosti zlata, s druge strane. 
 
Ukidanjem istog, novčana masa počinje ubrzano da se uvećava. To dovodi do naglog povećanja novčane mase, čime se umanjuje vrednost novca, a povećava se vrednost zlata
 
Ovakav odnos uzrokuje povećanje cene svih proizvoda, odnosno pokreće se talas inflacije - opšti porast cena. "Inflacija je jedini porez za koji nije potrebno da se izglasaju zakoni", odnosno proces koji nagriza vrednost našeg novca, a da mi to i ne osetimo.
 
U trenutku ukidanja zlatnog standarda vrednost jedne unce čistog zlata 999,9 iznosila je 70 američkih dolara. Svega nekoliko godina kasnije, 1980. godine, vrednost unce uvećala se neverovatnih 10 puta. Unca dostiže vrednost od 800 dolara.
 
  
 
Od tada, pa do danas zlato je više puta uvećalo svoju vrednost.
 
Poznato je da se za pet kilograma zlata mogla kupiti dobra kuća u antičkom Rimu i da se isto može učiniti i danas u modernom Rimu. Upravo je ovo pokazatelj zbog kojeg se mudri ulagači oslanjaju na zlato.
 
Danas države koriste zlato za diverzifikaciju monetarne aktive. Suštinski, države na taj način povećavaju svoju monetarnu elastičnost u slučaju da dođe do nekog poremećaja. Zlato koje države kupuju poznato je kao monetarno zlato.
 
Na isti način i građani mogu da štite svoju imovinu. Zlato koje građani kupuju kao instrument zaštite jeste investiciono zlato.
 
Zlato suštinski jeste gotovinski ekvivalent, ima izuzetno visok nivo likvidnosti, jer u trenutku može da se zameni za gotovinu. Ta osobina zlatu daje nedostižnu konkurentsku prednost u odnosu na ostale ulagačke kategorije.
 
Za ulaganje je optimalno čisto zlato, koje naši zakonodavni okviri definišu kao investiciono zlato - zlato najvećeg stepena čistoće 999,9 i strogo garantovane težine.
 
Investiciono zlato oslobođeno je poreza na dodatu vrednost. 
 
Zlato nije rezervisano samo za bogataše. Ulaganje u zlato možemo da počnemo sa 8.000 dinara koliko vredi jedan gram zlata.
 
Za manje ulagače švajcarski koncern Valcambi suisse, učinio je dostupnim na tržistu deljive zlatne poluge, pod nazivom CombBar. CombBar se sastoji od 50, ili 100 spojenih pločica težine jedan gram, čistoće 999,9 u jednoj poluzi.
 
Iste su koncipirane na način da se svaki gram može odvojiti od ostatka poluge i unovčiti.
 
Sve informacije o kupovini zlata možete da dobijete na OVOM LINKU.  

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija