Korona pogodila male zanatske pivare u Srbiji

I pored isplativosti i dobrog poslovanja prethodnih godina, pandemija je snažno pogodila proizvođače piva u Srbiji, posebno male pivare, piše portal Biznis.rs.
Korona pogodila male zanatske pivare u Srbiji
Foto: Pixabay
"Prema našim procenama, male zanatske pivare doživele su pad između 80 i 90 odsto, jer nije bilo najveće prodaje kroz ugostiteljstvo i festivale koji su prošle godine izostali. Po mojim saznanjima do sada je zatvoreno oko pet-šest malih zanatskih pivara, ali tek će u predstojećem periodu krenuti zatvaranja u velikom broju, jer naš segment je statistički nemoguće videti odvojeno, jer je svo pivarstvo zajedno, a u praksi nije isto, ni slično", kaže za Biznis.rs predsednik Udruženja malih nezavisnih pivara Srbije Dejan Smiljanić.
 
Male zanatske pivare u Srbiji koje su preživele prošlu godinu sve teže posluju i očekuju pomoć države kako bi nastavile da rade.
 
"Naše poslovanje je izuzetno ugroženo, ako država brzo ne odreaguje i ne shvati našu situaciju bojim se da će većina proizvođača biti prinuđena da zatvori proizvodnju. Naš segment nije obuhvaćen nijednim vidom pomoći, a prodaja je tragično mala", navodi Smiljanić.
 
Prema podacima Privredne komore Srbije, sada u Srbiji ima oko 40 registrovanih zanatskih pivara, a samo u Beogradu više od 10.
 
"Zanatski proizvođači piva iz Srbije ne proizvode velike količine, ali asortimanom piva proširuju ponudu na tržištu. Iako su instalisani kapaciteti svih pivara u Srbiji oko 12 miliona hektolitara, godišnja proizvodnja nekoliko godina unazad je oko pet miliona hektolitara. U tome zanatska piva učestvuju sa manje od jednog procenta", navodi se u saopštenju Nacionalnog tima za preporod sela. 
  • Marija Antoneta

    13.01.2021 19:49
    Pa neka jedu kolače
    Ono kad ostaneš bez posla, pa nemaš ni za kilogram čvaraka ni pivo ispred dragstora a u vestima čitaš kako kriza pogađa zanatske pivare. Brt!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.