Cene hrane skočile na sedmogodišnji maksimum

Svetske cene hrane nastavile su rast u januaru, osmi uzastopni mesec, pri čemu su najviše poskupele žitarice, biljna ulja i šećer, objavila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).
Cene hrane skočile na sedmogodišnji maksimum
Foto: Pixabay
Indeks cena hrane, koji izračunava FAO prateći mesečne promene cena u korpe prehrambenih proizvoda koju čine žitarice, biljna ulja, šećer, mlečni proizvodi i meso, iznosio je u januaru 2021. u proseku 113,3 poena, što je skok od 4,3 odsto u odnosu na decembar i najviši nivo od jula 2014.
 
U januaru su veoma porasle cene žitarica, za 7,1 odsto na mesečnom nivou, predvođene poskupljenjem kukuruza na međunarodnim tržištima za 11,2 procenta, navodi se u izveštaju objavljenom na veb sajtu FAO-a.
 
Cene kukuruza su sada za čak 42,3 odsto iznad nivoa iz januara 2020, što je odraz sve deficitarnije globalne ponude usled velikih kineskih kupovina i manje proizvodnje i zaliha u SAD nego što se predviđalo, kao i privremene obustave registracija u Argentini za izvoz kukuruza.
 
Cene pšenice su povećane za 6,8 odsto, usled velike globalne tražnje i očekivanog smanjenja prodaje iz Rusije, kada se u martu udvostruči izvozna carina na pšenicu.
 
Visoke cene pirinča je poduprla jaka tražnja azijskih i afričkih kupaca, dodaje FAO.
 
Kad je reč o biljnim uljima, cene su u januaru povećane za 5,8 procenata u odnosu na prethodni mesec, i nalaze se na najvišem nivou od maja 2012. Tome je doprineo transportni sektor, koji je uzeo u obzir nižu proizvodnju palminog ulja u Indoneziji i Maleziji od očekivane zbog obilnih kiša i hroničnog manjka migrantske radne snage, ali i nastavak štrajkova u Argentini zbog kojih je smanjena raspoloživost sojinog ulja za izvoz.
 
Najveći rast cene u FAO-voj korpi prehrambenih proizvoda beleži šećer, za 8,1 procenat u odnosu na decembar, jer je ogromna globalna tražnja za uvozom podgrejala strah od potencijalnog manjka ponude zbog pogoršanih izgleda roda u Evropskoj uniji, Rusiji i Tajlandu, kao i zbog suše u Južnoj Americi. Rast cena sirove nafte i jačanje brazilske valute, reala, takođe su dali podršku rastu cena šećera.
 
FAO-v indeks cena mlečnih proizvoda je zabeležio mesečni rast u januaru od 1,6 procenata, podstaknut velikim kupovinama Kine uoči predstojećih praznika Lunarne nove godine i usled sezonskog pada zaliha za izvoz na Novom Zelandu.
 
Cene mesa su napredovale za 1,0 odsto u odnosu na decembar, pod uticajem ubrzanog globalnog uvoza živinskog mesa, naročito u Brazilu, usled izbijanja ptičijeg gripa koji je ograničio proizvodnju i izvoz iz nekoliko evropskih zemalja.
  • EvoOvako

    08.02.2021 08:17
    A
    Kod nas otkupne cene ispod minimuma, pa seljaci jedva preživljavaju....
    Samo kažem....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Šta stoji iza "turbo uzleta" Pro Tenta?

Iako je Pro Tent na kraju 2022. godine imao više od 8.600 radnika, najveći broj njih samo je formalno zaposlen u ovom preduzeću, a suštinski radi u Elektroprivredi Srbije.

Srbija nasuprot svetskog trenda

Nema države koja se ne hvališe najboljim kompanijama, stoga se i prave liste najvećih, bilo prema ukupnom poslovnom prihodu, bilo prema profitabilnosti.

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.