Kovačević: Najveće posledice korone snosiće zemlje u razvoju, Srbija ne može da se žali

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević kaže da su zbog pandemije koronavirusa do sada najveći ceh platile razvijene zapadne zemlje, ali da će veći ceh platiti u oporavku manje razvijene zemlje Evrope i Amerike.
Kovačević: Najveće posledice korone snosiće zemlje u razvoju, Srbija ne može da se žali
Foto: Pixabay
Srbija, kako je istakao za TV K1, ne može da se žali da je loše prošla tokom epidemije, jer je prošlu godinu završila sa minus jedan odsto, što je najmanji pad i najbolji rezultat u celoj Evropi.
 
Upitan da li u ovoj godini može da se ostvari planirani rast od šest odsto, on je rekao da može, ali pod određenim uslovima - da se sprovedu planirane mere, održi fiskalna stabilnost, da se ide u reforme koje su i sa MMF-om bile dogovorene.
 
Komentarišući paket mera pomoći za građane i privredu on je rekao da je taj paket pomoći ove godine skromniji nego prošle, ali da je veoma značajan.
 
"Računam da ćemo već u prvom kvartalu izaći iz epidemijske krize u smislu privredne aktivnosti. U svetu je četvrti kvartal prošle godine bio bolji od očekivanja, pa i kod nas", naveo je Kovačević.
 
On je rekao da je u četvrtom kvartalu prošle godine u Srbiji zabeležen rast poljoprivrede za 4,4 odsto, kao i da je zabeležen mali rast industerije.
 
"To je bolje od onog što se moglo očekivati u drugom kvartalu kada šmo imali zatvaranje. Ima znakova u ovom kvartalu da je oporavak u toku, da je prisutan i rast trgovinu, industrije, nekih usluga", rekao je Kovačević.
 
On je rekao da će se brže oporavljati razvijene zemlje i podsetio da neke zemlje dalekog Istoka, kao što je Kina, nisu pretrpele velike padove, te da je Kina u prošloj godini imala rast između tri i četiri odsto.
 
"Najveće posledice će snositi zemlje u razvoju i nerazvijene zemlje - afrički kontinent, Bliski istok, pa donekle i Balkan i Latinska Amerika", naveo je on.
 
Podvlači da će korona kriza ostaviti posledice na globalnom nivou, da će se brže opovravljati privreda na Dalekom istoku i azijskom tlu.
 
Ističe da će se oporaviti i Evropa i SAD, ali sporije i da će ovo biti godina u kojoj će se promeniti pejzaž globalne ekonomije.
  • Ilo

    16.02.2021 20:11
    Naravno, Srbija više nema šta da izgubi...osim gradjana

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Ruski sud zaplenio imovinu tri banke

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.