Apple kupio 100 kompanija u poslednjih šest godina

Kompanija Apple kupila je oko 100 kompanija u proteklih šest godina, rekao je njen izvršni direktor Tim Kuk.
 Apple kupio 100 kompanija u poslednjih šest godina
Foto: Pixabay
On je na sastanku deoničara rekao da to znači da je otprilike svake tri do četiri nedelje kupovala po jednu kompaniju.
 
Apple je nedavno objavio svoj najveći kvartalni prihod svih vremena od 111,4 milijarde dolara u prvom kvartalu fiskalne 2021. godine.
 
Kuk je rekao da su akvizicije uglavnom usmerene na sticanje tehnologije i talenata.
 
Najveća Apple-ova akvizicija u poslednjoj deceniji bila je kupovina kompanije "Bits electronics", proizvođača slušalica, vredna tri milijarde dolara, koju je osnovao reper i producent Dr Dre.
 
Još jedna značajna kupovina bila je softverska kompanija za prepoznavanje muzike Shazam za 400 miliona dolara u 2018. godini.
 
Apple najčešće kupuje manje tehnološke firme, a zatim ugrađuje njihove inovacije u sopstvene proizvode. Jedan primer je "PrimeSense", izraelska kompanija za 3D senzore čija je tehnologija doprinela Apple-ovim sistemu prepoznavanja lica.
 
Apple je, takođe, uložio u pozadinsku tehnologiju koja ne bi bila toliko očigledna za korisnike "ajfona" i "mekbuka".
 
Apple-ov spisak akvizicija i investicija je izuzetno raznolik, navodi BBC. U proteklih godinu dana, Apple je kupio nekoliko kompanija koje se bave veštačkom inteligencijom, virtuelnom stvarnošću, podkastima i finansiranjem startapa.
 
Apple je 2019. godine kupio kompaniju Drive za samovozeći šatl u pokušaju da pojača sopstveni udeo u samovozećim tehnologijama.
  • Yasmin

    28.02.2021 01:06
    @rale
    Marketing brendova je razlog. Oprani su mozgovi velikom delu ljudi u svetu da sve sto dolazi iz USA ili zapadne Evrope je kvalitet a sve sto je iz ostatka sveta je loseg kvaliteta. Dokle god to bude bilo imacemo njihovu dominaciju/monopol. Nacionalna patriJotska ekonomija se mora unistiti.
  • Marko

    25.02.2021 12:43
    @rale

    Tačno je da će dolaziti do ukrupnjavanja kapitala. Možda nešto više nego ranije, ali oduvek je tako. Prednost manjih startup-a je fleksibilnost koju kompanije nikada neće imati - zato su kompanije. Birokratija i inertnost velike organizacione strukture, planovi, budžeti, trka za profitom... Tu su manji timovi neprikosnoveni i to se neće sigurno promeniti.
  • Voldi

    25.02.2021 09:34
    Koliko Srpskih?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija