NIS: Gubitak u prošloj godini 7,6 milijardi dinara

Naftna industrija Srbije (NIS) je u 2020. godini imala gubitak od 7,6 milijaradi dinara, a investirala je više od 25 milijardi dinara, saopštila je ova kompanija.
NIS: Gubitak u prošloj godini 7,6 milijardi dinara
Foto: 021.rs
"I pored brojnih izazova, NIS grupa je u drugom polugodištu 2020. zabeležila neto dobit od 2,7 milijarde dinara, ali su nepovoljne okolnosti iz prvih šest meseci doprinele da 2020. godinu NIS završi sa gubitkom od 7,6 milijardi dinara", navodi se u kompanijskom saopštenju.
 
Obračunate obaveze NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda u prošloj godini iznosile su 179,5 milijardi dinara. Promet je bio 3,5 miliona tona naftnih derivata, a rast izvoza je bio sedam odsto u odnosu na 2019. godinu.
 
U 2020. godini NIS je za društveno odgovorne projekte, kako se navodi, izdvojio više od 290 miliona dinara i obezbedio donacije za zdravstvene ustanove u Srbiji.
 
"Godina za nama bila je jedna od najkompleksnijih ne samo u istoriji NIS-a i naftne industrije, već i globalne ekonomije. Zato smo preduzeli niz odlučnih mera kako bismo očuvali stabilnost NIS-a i učvrstili finansijsku disciplinu, brinući sve vreme za zdravlje zaposlenih i potrošača", rekao je generalni direktor NIS-a Кiril Tjurdenjev.
 
Najavio je da će kompanija u 2021. investirati više od 20 milijardi dinara.
  • Nik

    27.02.2021 19:24
    To je sasvim normalan i očekivani rezultat u takvoj godini. Nema tu šta da se zameri NIS-u.
  • Zare

    27.02.2021 11:03
    Rudna renta
    U Rusiji, rudna renta je 20% a u Srbij za rusku firmu 4%. Sta smo mi, debili.
  • DRFGT

    27.02.2021 07:58
    Nije valjda da ne može više vode da se doda u gorivo. Šteta

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.