Računovođe: Sistem APR-a je loš, pomeriti rok za dostavu izveštaja

Udruženja računovođa i privrednika Srbije traže da se rok za predaju statističkih i finansijskih izveštaja pomeri sa 28. februara na 31. mart, tvrdeći da sistem Agencije za privredne registre (APR) za prijem izveštaja ne funkcioniše kako treba.
Računovođe: Sistem APR-a je loš, pomeriti rok za dostavu izveštaja
Foto: Pixabay
U saopštenju Udruženja "Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije" navodi se da APR, iako je od 2015. kada je uvedena obaveza elektronskog podnošenja izveštaja do danas naplatila naknadu u iznosu od milijardu i trista miliona dinara za posao koji knjigovođe odrade, nije obezbedila adekvatan informacioni sistem.
 
U saoštenju se traži da se sistem APR osposobi.
 
Ističe se da je rok za dostavljanje izveštaja prekratak, a APR-u su dostavili i konkretne greške koje se dešavaju prilikom korišćenja aplikacije, među kojima su nemogućnost pristupanja aplikaciji i nemogućnost prilaganja dokumenata koji su obavezni.
  • Jelena

    05.06.2021 01:22
    distopija
    Ovde je administrativni sistem dostigao tačku potpunog besmisla. Uputstvo za upotrebu potpuno neupotrebljive aplikacije, a nije jedno, ima 40 strana, koje da bi neko razumeo, treba da bude programer, knjigovođa i vidovita Zorka. Pa sad, ako radi, radi, ako ne radi, zvezde vam nisu bile naklonjene tog dana. A tako je svakog dana. Ako neko ima vremena da potroši pola života na zamlaćivanje, svaka čast. većina nas nema vremena ni da pročita deset stranica dnevno neke stvarno korisne literature, a kamo li da se dnevno bavi dešifrovanjem ovog potpuno beskorisnog đubreta.
  • Elena

    02.03.2021 07:43
    ...
    E pa vidite Dragane, nekad se posao nosio kuci i bio uradjen za dva dana i pisalo se rucno. Pa aplauz za vas. Evo probajte sad uz sav posao, pdv prijave u koje se ubacuje sve i svasta pa i provizija banke, i jos raznorazne druge rokove da posaljete sad zavrsni racun kroz aplikaciju koja ne radi. Tad kad se rucno popunjavalo bio je porez na promet koliko se secam koji ne moze ni u pokusaju da se poredi sa sadašnjim popdv obrascem. A predaje se svaki mesec do 15 tog. Pa vi stignete sve ako ste madjionicar.....
  • Mima

    28.02.2021 23:09
    Knjigovodja ne može predati završni račun jer aplikacija ne radi kako treba - pojavljuju se tehnički problemi prilikom potpisivanja, problemi sa pristupom aplikaciji.... Nije do knjigovodje. Ove godine je dodatni problem i greška na MUP sertifikatima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.