Mraz u Srbiji uništio 30 do 70 odsto cvetova kajsije

Mrazevi u Srbiji tokom februara i marta najviše štete su naneli kajsijama, uništili su cvetove od 30 do 70 odsto, rekao je šef odseka za voćarstvo, vinogradarstvo i hortikulturu na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu Nenad Magazin.
Mraz u Srbiji uništio 30 do 70 odsto cvetova kajsije
Foto: Pixabay
On je za Betu ocenio da je to voće stradalo u svim regionima Srbije i da su, posle kajsija, najviše oštećene breskve, od 30 do 40 odsto.
 
"Cvetovi kajsije su propali u Bačkoj, Banatu, Sremu, Čačku, kao i na jugu Srbije gde je temperatura bila i minus 13-14 stepeni", rekao je Magazin.
 
Niske temperatura smanjiće, kako je rekao, i rod trešnje oko 30 odsto, borovnice i višnje do deset odsto, a bilo je izmrzavanja i na bademu koji cveta rano i drenjku, iako je ta voćka prilično otporna.
 
Dodao je da je problem što za pojedino voće i kada nije bilo mraza nije bilo uslova za oprašivanje pa će i to umanjiti rod. Magazin je rekao da jabuke do sada nisu bile ugrožene, a da opasnost za voće od niskih temperatura još nije prošla.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija