Prosečan dug po stambenom kreditu 3,5 miliona dinara

Prosečan dug po stambenom kreditu na kraju februara iznosio je 3,5 miliona dinara, a kašnjenje u otplatih tih kredita 0,9 procenata, navodi se u izveštaju Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije.
Prosečan dug po stambenom kreditu 3,5 miliona dinara
Foto: Pixabay
U ukupnom kreditnom dugu stanovništa, 47 procenata čine gotovinski, a 40 odsto su stambeni i krediti za adaptaciju.
 
Poljoprivredni krediti su 6,5 procenata, potrošački 1,4 odsto, a ostali krediti 5,1 odsto.
 
U ukupnom kreditnom dugu docnja je 3,4 procenata, dok po osnovu kredita stanovništva ona iznosi 2,3 odsto, a oba kašnjenja manja su nego na kraju prošle godine.
 
Ukupan kreditni dug iznosi 2.893 milijarde dinara i veći je za 12,3 odsto nego u februaru 2020. godine, dok je za 1,9 odsto veći nego krajem januara 2021. godine.
 
Gledajući međugodišnje, stanovništvo se kreditno zadužuje brže nego pravna lica, rast je 13,6 procenata odnosno gotovo 155 milijardi dinara.
 
Kod kredita stanovništva međugodišnje najveći rast od 20,8 procenata imali su potrošački krediti, a slede stambeni, poljoprivredni i gotovinski krediti.
 
Krajem februara u Srbiji je bilo 7,88 miliona tekućih računa za 5,38 miliona korisnika. Iznos dozvoljenog prekoračenja, gledajući međugodišnje, bio je manji za 5,9 procenata a broj tekućih računa u docnji manji je za 0,4 odsto.
 
Na kraju februara bilo je 1,31 miliona kreditnih kartica sa 1,03 miliona korisnika.
 
Međugodišnje gledajući iznos odobrenog limita manji je za 1,1 odsto, iznos u korišćenju u padu je od 7,9 procenata a broj kreditnih kartica u docnji veći je za 17,8 odsto.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija