Frikom i Ledo prodati kompaniji Nomad fuds

Hrvatska Fortenova grupa prodala je preduzeća Ledo plus, Ledo Čitluk i Frikom, kao i nekoliko manjih društava britanskoj kompaniji Nomad fuds (Foods) za 615 miliona evra, saopšteno je iz Fortenove.
Frikom i Ledo prodati kompaniji Nomad fuds
Foto: Pixabay
Zaključenje transakcije planirano je za treće tromesečje ove godine.
 
S ovim preuzimanjem, Nomad fuds će postati vlasnik brojnih kultnih lokalnih brendova zamrznute hrane sa snažnom prepoznatljivošću među potrošačima u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i nekoliko drugih zemalja jugoistočne Evrope.
 
Završetak transakcije zavisi od regulatornih odobrenja, te odobrenja akcionara Fortenove. Upravni odbor Fortenova grupe, koji uključuje predstavnike najvećih deoničara, jednoglasno je podržao potpisivanje kupoprodajnog ugovora s Nomad fudsom, navodi se saopštenju.
 
Kompanija Nomad fuds je od januara bila u pregovorima s Fortenova grupom o preuzimanju poslovnog sektora zamrznute hrane.
 
Vodeći je evropski proizvođač smrznute hrane koji ima poznate brendove uključujući Iglo, Brds aj (Birds Eye), Findus, itd. Prema podacima sa veb sajta kompanije, prihodi Nomad fudsa iznose 2,3 milijarde dolara. Sedište kompanije je u Britaniji, a njene akcije su listirane na Njujorškoj berzi.
 
Proizvodi, prodaje i distribuira smrznute prehrambene proizvode u 13 evropskih zemalja, a pored Britanije, u najveća evropska tržišta kompanije spadaju Italija, Nemačka, Švedska i Francuska. Prema vlastitim računicama, na zapadnoevropskom tržištu slane smrznute hrane drži oko 14 odsto udela.
  • Предраг

    01.04.2021 07:57
    Јесу ли продали и раднике фрикома а да ови нису ни хтели ни знали?
    Или можда грешим.
    А нису нам ваљали социјализам и самоуправљање.
  • Срђан Јовановић

    30.03.2021 07:18
    @Србин
    Сећам се и ка да је био у оквиру ПКБ-а пре него што су га досманлије распарчале у пљачкашкој приватизацији. Издвојили су из њега и Соко Штарк, Фриком, БИМ Славију, Имлек... Наравно за познате купце из братске им неовисне...

    Будите демократични и пустите коментар.
  • Србин

    29.03.2021 20:33
    Сећам се кад је Фриком био државни...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Ruski sud zaplenio imovinu tri banke

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.