Poskupeo građevinski materijal, neki proizvodi i 80 odsto

Gotovo sav građevinski materijal je od početka godine poskupeo, a neki proizvodi čak i do 80 odsto.
Poskupeo građevinski materijal, neki proizvodi i 80 odsto
Foto: 021.rs

Kupci na stovarištima širom Srbije moraju da izdvoje više novca za armature i sve proizvode koji sadrže gvožđe, termoizolacioni materijal, OSB ploče, oplatu, fasadne mrežice i drugo. Novosti navode i da na stovarištima nema dovoljno cigle, giter i energetskog bloka i cementa.

- Ciglane ne rade zimi, zalihe su potrošene, pa cigle nije bilo na tržištu dva meseca, a od 1. aprila su krenule isporuke. Bloka nema dovoljno, jer je potražnja veća od proizvodnje. Ovi proizvodi na stovarišta stižu iz domaćih fabrika - navodi Tanja Aprcović iz jednog beogradskog stovarišta.

Ona dodaje da su proizvodi crne metalurgije u proseku skuplji 40 odsto. 

- Sav građevinski materijal koji dolazi iz Kine poskupeo je od 20 do 40 odsto zbog visoke cene prevoza robe kontejnerom. To su, na primer, fasadne mrežice, ugaone lajsne i oplata, koja se koristi za šalovanje. Takođe, cena stiropora je porasla za 80 odsto - navodi Aprcović za Novosti.

Slično je sa cenama i u Čačku gde svaki dan rade nivelaciju cena i dodaju da su najviše rastom šokirane mušterije.

- Najviše je poskupeo lim od 15 milimetara, jer je juna prošle godine bio 420, a sada 780 evra. Blokovi i crep su poskupeli za oko tri dinara, stiropor "petica" je sa 170 skočio na 230 dinara po kvadratu, a cene lepka su više za oko 20 odsto. Ovakva skok cena ne pamtim 30 godina koliko se bavim ovim poslom - kaže čačanski privrednik Radoljub Popović.

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije ocenjuje da su ova poskupljenja posledica toga što je uništena domaća proizvodnja i sve je orijentisano na uvoz i dodaje da ne smatra da skok mora nužno da utiče na prodajnu cenu kvadrata u novogradnji. On navodi da prodajna cena zavisi od investitora, koji će, ako ima prostora, da je podigne, bez obzira na to da li je građevinski materijal poskupeo ili nije.

  • petikontinent

    21.07.2021 02:23
    petikontinent
    Srbija jad i bedaod drazave
  • Zorica

    07.06.2021 11:01
    komentar
    Ovaj Prc -sebicni stvor, koji je karakter ??? Ne bi volela ni da u istom gradu zivim s njim a kamoli da mi je komsija. Daleko bilo.
  • naučnik

    14.04.2021 12:23
    prc
    Ko ih bebe zašta, kuća gotovo završene, ostala samo jedna cigla, al' nju neću da postavljam, pt, pt, pt, što rekle stare babe.Zna se šta se dešava ko totalno završi kuću.Jes.Mogu cene sad' da idu u nebesa.Ma nisu ni ovi ba"n"busi mutavi, pa od marta 2020.narod poludeo i samo gradi.Čim skoči tražnja, cene kao opravdano rastu, zbog što se magarcu nakrivio malko.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.