Srbija prva na svetu po broju frilensera po glavi stanovnika

Srbija je prva u svetu po broju frilensera po glavi stanovnika, a na 11. mestu po ukupnom broju.
 Srbija prva na svetu po broju frilensera po glavi stanovnika
Foto: Pixabay
Pravni tretman ovih radnika, koji su po svojoj prirodi bliži kategoriji samozaposlenih, nego klasičnih radnika kod poslodavaca, i u razvijenim zemljama poput Danske je bio predmet debate, ali se tamo država trudila da im olakša plaćanje poreza, razumevši da je frilenserima teško da sami obračunavaju i plaćaju poreze - izjavila je profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Jelena Žarković, govoreći na panelu pod nazivom "Novi oblici radnih odnosa, nova šansa ili novi prekarijat?", koji je u okviru ciklusa Ekonomski razgovori organizovala Fridrih Ebert fondacija.
 
Frilenseri, kako je navela, nisu prepoznatljivi u zakonima što znači da već u startu imaju manja radna prava. Međutim, po pitanju budućeg oporezivanja frilensera, što je trenutno u fokusu javnosti u iščekivanju donošenja novog zakona o fleksibilnim oblicima rada, Žarković je upozorila da bi prihvatanje suviše niskih doprinosa, značilo i da će u budućnosti imati manje penzije. To je ujedno i problem sa kojim se susreću drugih ljudi angažovani u netradicionalnim radnim odnosima, poput platformskih radnika koji rade za službe poput Volta, Glova, Donesi ili Kar goa.
 
Predstavnik Udruženja radnika na internetu, koje je prošle nedelje organizovalo proteste ispred Narodne Skupštine kako bi sprečili usvajanje zakonskog rešenja o budućem oporezivanju frilensera sa kojim se ne slažu, ocenio je da frilenseri predstavljaju "novi prekarijat", to jest radnike za ugroženim položajem, te dodao da se oni sami više osećaju kao klasični radnici nego kao preduzetnici.
 
"Mi se zalažemo da naplata poreza počne od oktobra 2020. godine, a ne za to da ne plaćamo porez", rekao je Miran Pogačar, dodavši da država ništa nije učinila u poslednjih 10 ili 15 godina da se ova oblast uredi.
 
Profesorka Žarković je upozorila i na velike razlike u visini primanja frilensera, što ukazuje na to da nisu svi u istom položaju, što je Pogačar potvrdio rekavši da"frilenseri u proseku mesečno zarađuju od 70.000 i 80.000 dinara bruto", a da pojedini mogu da zarade i 2.000 i 3.000 evra.
 
Osim frilensera i platformskih radnika, u nestandardne oblike radnog angažovanja spadaju i radnici na sezonskim poslovima, a izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović, čija je institucija dala ključan doprinos formiranju zakona koji je po prvi put i praktično omogućio da ovakvi radnici u poljoprivredi budu prijavljeni, podsetila se ranije prijavljivalo oko 3.000 sezonskih radnika radnika godišnje, a da je za tri godine od donošenja zakona prijavljeno  oko 50.000 ljudi, od oko 70.000 koliko se procenjuje da ih ima. Zato u NALED-u smatraju da bi ovaj isti šablon mogao da se primeni i na druge vrste sezonaca.
 
Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije najavio je da bi SSSS uskoro mogao u svoje redove da uvrsti i frilensere i dodao da je u kontaktu sa Pogačarem.
 
"Blizu smo toga da napravimo granski sindikat koji će obuhvati upravo frilensere i sve one koji ne rade u klasičnim delatnostima", rekao je Vuković, dodajući da novi oblici radnih odnosa dovode do toga da se smanjuju prava radnika i da opada broj standardnih ugovora o radu na neodređeno..
ShopiNS
 • Nikola

  15.04.2021 10:43
  Pa vise ih nece biti toliko, jer nas copy/paste ministar za osvetu sto je mali procenat programera odbio da postanu pausalci unistio jednog od najvecih investitora u Srbiju. Eeee, predsednice, neces biti dugo na vlasti kad ti pomocnici postaju ovako otudjeni od naroda. Mislio sam da Srbija ide napred ali ovo frilensera mi je pokazalo koliko jos sve zavisi od sitnih dusa.
 • Dragan

  15.04.2021 06:31
  Eh
  Leba bez motike .A 99% od kompjutera zna samo office.I to 100% nelegalni softveri koji su kažnjivi u EU,SAD,Kini (zaštita intelektualne svojine).Na milione hard fiskova Kina uništi jer su na njima ne legalni programi.Naravno prave firme ne iznajmljuju ovakve jer postoji poslovna tajna o poslovanju,tržištu,sad i plate zaposlenih su poslivna tajna.Mi primamo platu u zapečačenoj koverti,u ugovoru o radi piše da je to poslovna tajna.
 • /

  14.04.2021 23:31
  / (c)
  e ovi udbasi koji preuzimaju nikove, bas su prosti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Omogućeno elektronsko plaćanje sudskih taksi

Ministarstvo pravde predstavilo je portal koji zainteresovanima omogućava da na jednom mestu imaju uvid u razrezane sudske takse na svom predmetu i da ih izmire elektronskim plaćanjem.

Da li iko u Srbiji kupuje stanove za keš?

Evropska komisija je pre nekoliko dana nagovestila da će predložiti od jula zabranu plaćanja kešom za iznos od 10.000 evra kao deo paketa za borbu protiv pranja novca i finansiranje terorizma.