Vasić: Neće biti negativnih kamatnih stopa na štednju

Srpsko bankarsko tržište je za sada daleko od negativnih kamatnih stopa na depozite stanovništva i ne treba očekivati takve stope na štedne depozite u bankama u Srbiji, kaže Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.
Vasić: Neće biti negativnih kamatnih stopa na štednju
Foto: Pixabay
Prema njegovim rečima, razlozi za to leže pre svega u činjenici da su kamatne stope na evroštednju na domaćem tržištu znatno veće nego u zemljama evrozone i da je za banke ovako prikupljena štednja jeftiniji način da dođu do dodatnih izvora za finansiranje svoje kreditne aktivnosti, nego da se zadužuju u inostranstvu.
 
"Jak dodatni argument je i faktičko stanje da Narodna banka Srbije trenutno ne zaračunava negativne kamatne stope na izdvojenu deviznu rezervu banaka, kao i da ne postoje nikakvi nagoveštaji da će se to desiti u skorijoj budućnosti", rekao je Vasić u intervjuu za najnoviji broj Magazina Biznis.
 
Kada je reč o kamatama na štednju koje su negativne u većini evropskih država, on ističe da Evropska centralna banka drži negativnu referentnu kamatnu stopu, što se prelilo na poslovanje banaka na međunarodnom tržištu. Takvu praksu, dodaje, imaju samo neke banke i to samo na određenu vrstu štednje - na primer, na štednju veću od milion evra i slično.
 
Na pitanje koliko porast štednje može da bude ograničavajući faktor u poslovanju banaka i zašto, Vasić kaže da sredstva prikupljena kroz štednju, za banke predstavljaju realan izvor za dodatnu kreditnu aktivnost i podršku privredi i građanima.
 
"Trenutne kamatne stope na evroštednju u Srbiji su i dalje na višem nivou nego što je to slučaj u zemljama evrozone. Osnovni razlog za to verovatno je rejting zemlje, koji je, iako poboljšan, i dalje ispod investicionog ranga, što za sobom povlači veće troškove zaduživanja domaćih banaka u inostranstvu, nego što je slučaj sa bankama koje posluju u evrozoni", kaže Vasić.
 
Dodaje da se to direktno odražava na kamatne stope na domaću štednju u evrima.
ShopiNS
  • Mile

    22.04.2021 02:23
    Negativna kamata
    Naknada za održavanje deviznog računa nije ništa drugo nego negativna kamatna stopa. Vi plaćate banci za to što držite svoje pare kod njih, umesto da banka za to zadovoljstvo plaća vama (što su davno prestali da rade kada je ukinuta kamata na štednju po viđenju). Pravi problem će nastati ako ljudi ne budu želeli da pristanu na taj namet i umesto toga zatraže od banaka da im isplate devizne štedne uloge (ne bi li ih čuvali u slamarici). Domaće banke sigurno nemaju toliko apoena evra niti do njih mogu da dodju u toj količini da mogu da isplate klijentima svu deviznu štednju što može dovesti do toga da u najdrastičnijem slučaju odbiju da klijentu isplate taj novac što bi rezultiralo talasom panike, gubitkom poverenja i stampedom na banke u pokušaju da se devize izvuku sa računa. Videćemo kako će se sve ovo završiti. U svakom slučaju "interesantna" vremena su pred nama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Omogućeno elektronsko plaćanje sudskih taksi

Ministarstvo pravde predstavilo je portal koji zainteresovanima omogućava da na jednom mestu imaju uvid u razrezane sudske takse na svom predmetu i da ih izmire elektronskim plaćanjem.

Da li iko u Srbiji kupuje stanove za keš?

Evropska komisija je pre nekoliko dana nagovestila da će predložiti od jula zabranu plaćanja kešom za iznos od 10.000 evra kao deo paketa za borbu protiv pranja novca i finansiranje terorizma.