Srbija potpisala ugovore za dva zajma ukupne vrednosti 234,6 miliona evra

Ministar finansija Siniša Mali potpisao je danas ugovore za dva kredita sa Francuskom agencijom za razvoj (AFD) i Svetskom bankom.
Srbija potpisala ugovore za dva zajma ukupne vrednosti 234,6 miliona evra
Foto: FoNet (Aleksandar Barda)
U pitanju su Programski zajam za javne politike za klimatske promene i Zajam za projekat modernizacije železničkog sektora u Srbiji primenom višefaznog programskog pristupa, ukupne vrednosti 234,6 miliona evra.
 
Premijerka Ana Brnabić rekla je da je zajam za klimatske promene vredan 132,6 miliona evra, od čega Evropska banka za obnovu i razvoj sufinansira sa 82,6 miliona, a AFD daje 50 miliona.
 
Vrednost sporazuma o kreditu za železničku infrastrukturu je 102 miliona evra, a sredstva od po 51 milion daju Svetska banka i AFD.
 
Brnabić je najavila potpisivanje novih ugovora sa AFD, koja je pre dve godine otvorila regionalnu kancelariju u Beogradu.
 
Ona je istakla da su oba sporazuma deo ne samo srpske, nego i "zelene agende" Evropske unije.
 
Regionalna direktorka Svetske banke za zapadni Balkan, Linda Van Gelder, poručila je da sa dva potpisana zajma ta finansijska institucija podstiče i podržava Srbiju na prelazak na "zelenu ekonomiju", čime se povećava broj radnih mesta i jača ekonomski rast zemlje.
 
Kako je objasnila, prvim ugovorom podržava se sprovođenje Zakona o klimatskim promenama, koji je Srbija usvojila u martu, što će pomoći smanjenju zagađenja vazduha, a drugi je podrška železnici za prelazak u brz i efikasan sistem i za uspostavljanje boljih saobraćajnih veza u zemlji i regionu.
 
Detalji zajmova - kamata, rok otplate i eventualni "grejs period" nisu saopšteni.
  • Buraz

    11.05.2021 20:49
    Kamata, rok otplate i eventualni "grejs period" nisu saopšteni. Siguran sam da nece biti malverzacija.
  • Mile rent-a mozak

    11.05.2021 12:59
    Ajd nek je sa srećom i da se uzdravlju podeli! I za ubuduće makar po dva kredita mesečno, da ne zaostanemo u razvoju i da imamo za sve šerife sa posebnim potrebama.
  • dužničko ropstvo

    11.05.2021 11:59
    Mi ne znamo da zarađujemo, samo da trošimo ono što nemamo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija