Skočile cene ratarskih kultura širom sveta

Cene ratarskih kultura širom sveta su proteklih meseci značajno porasle i one u proseku koštaju trećinu više nego prošle godine, proizilazi iz podataka Organizacije UN za poljoprivredu i hranu (FAO).
Skočile cene ratarskih kultura širom sveta
Foto: Pixabay
Najveći rast primećen je kod šećera, koji je poskupeo čak 60 odsto, a zatim slede žitarice sa skokom cene od 26 procenata.
 
Što se kukuruza tiče, cena je skočila za 60 odsto iznad prosečne cene od 2020.
 
Razlozi za drastičan skok cena su, pored loše žetve, veće cene sirove nafte i troškova transporta, izjavio je ekspert za poljoprivredu Franc Sinabel.
 
On ukazuje da će se skok cena sirovina osetiti i tokom svakodnevne kupovine, jer će proizvođači zbog skupih sirovina povećati cene.
  • Zemunac

    22.05.2021 21:19
    4000 dinara kukuruz
    U Batajnici su jutros na pijaci za džak kukuruza tražili 2000 dinara. Hej, 4000 dinara za 100 kila kuruza. Pita ih moj stari što je tako skupo, kažu izvezlo se puno, plaše se neće biti dovoljno do novog.
  • Imre

    22.05.2021 12:08
    Vojvodina
    Bice jos skuplje,a srpski pametnjakovici u politici vrse vec 30 god rasprodaju plodnog zemljista po Vojvodini,stranim firmama,koje ce te proizvode izvoziti i prodavati na svetskom trzistu u svoju korist.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.