Oko pola miliona stanovnika Srbije živi sa primanjima do 12.286 dinara?

Za vreme pandemije, Srbija beleži pad nezaposlenosti na devet odsto u odnosu na godinu dana ranije, kada je iznosila 10,4 odsto, istakla je direktorka fondacije Centar za demokratiju Nataša Vučković.
Oko pola miliona stanovnika Srbije živi sa primanjima do 12.286 dinara?
Foto: 021.rs

Ona je navela da oko pola miliona stanovnika živi sa primanjima do 12.286 dinara.

Vučković je, u serijalu Evropskog pokreta u Srbiji "Srbija u doba korone - činjenice i dostignuća", navela da je među nezaposlenima ipak veliki broj mladih ljudi, skoro četvrtina njih između 15 i 24 godine starosti.

U prošloj godini je, međutim, porastao broj neaktivnih za oko jedan odsto, pa ih je bilo 2.712.800, rekla je Vučković i dodaje da je prosečna zarada u neto iznosu bila 62.280 dinara, ali da medijalna neto zarada pokazuje realniju sliku i iznosi 47.682 dinara.
 
Za vreme pandemije povećana je minimalna cena rada koja iznosi 32.000 dinara za mesec sa najvećim brojem radnih sati.
 
Oko pola miliona građana Srbije živi ispod linije takozvanog apsolutnog siromaštva i ima primanja do 12.286 dinara, dok četvrtina građana živi ispod linije relativnog siromaštva sa primanjima od 19.380 dinara, ukazala je Vučković.
 
Relativno siromaštvo podrazumeva nacionalnu definiciju siromaštva koja se primenjuje u procesu pristupanja Evropskoj uniji i Srbija se nalazi na drugom mestu od svih zemalja u kojima se siromaštvo meri po toj metodologiji.
 
"Srbija u doba korone - činjenice i dostignuća" je projekat Evropskog pokreta u Srbiji koji podržava Ministarstvo inostranih poslova Nemačke, navodi se u saopštenju.
  • Cane

    26.05.2021 08:08
    Cane
    A vi sirotinjo opet podrzavaj ovaj rezim dok vas neistrebi!
  • rale

    26.05.2021 05:46
    A za to vreme svi deluks stanovi u Novom Sadu i Beogradu rasprodati, vozni park po ulicama sasvim solidan, sa vrlo čestim luksuznim automobilima. Srednja klasa po javnim preduzećima uhlebljena do penzije. I opet sirotinja i penzioneri glasaju za onoga ko je najviše na televiziji.
  • W

    25.05.2021 19:33
    W
    Ima više, da li su uzeti u obzir oni što su im izvršitelji uzeli dve trećne penzije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.