Vlahović: Oporavak privrede Srbije zavisiće od oporavka u EU

Predsednik Saveza ekonomista Srbije (SES) Aleksandar Vlahović izjavio je da je za Srbiju najvažnije kojom brzinom će se oporaviti ekonomija Evropske unije (EU).
Vlahović: Oporavak privrede Srbije zavisiće od oporavka u EU
Foto: Pixabay
Kako je rekao, to je bitno imajući u vidu da više od dve trećine trgovinske i investicione razmene Srbija ostvaruje sa zemljama EU.
 
"Srbija ima dva glavna trgovinska partnera u EU, a to su Italija i Nemačka, pa tako od oporavka njihovih ekonomija u velikoj meri zavisi i oporavak naše zemlje", naglasio je Vlahović.
 
Prema njegovim rečima, pored programa podrške i tradicionalne strukture srpske privrede, ovo je treći faktor koji će dominantno uticati na ovogodišnji rast srpske ekonomije.
 
Vlahović je istakao da je najmanji pad srpske privrede u Evropi posledica njene tradicionalne strukture gde su grane poput poljoprivrede, industrije, građevine i energetike otporne na prekid globalnih lanaca snabdevanja i ne zavise od međunarodnog tržišta.
 
"Drugi razlog je bila masivna intervencija upućena privredi od strane države koja je prošle godine iznosila 11 odsto BDP-a, a veliku ulogu je odigrala i NBS sa svojim merama", naveo je predsednik SES-a.
 
Vlahović je dodao i da će Srbija ove godine verovatno imati rast privrede veći od pet procenata, ali će takođe imati i gotovo največi fiskalni deficit koji je rebalansom promenjen na sedam odsto.
  • nn

    01.06.2021 17:26
    kao i obično
    vuku nas za nos, on priča o Italiji i Nemačkoj, a Selaković kroz prekograničnu saradnju sa Kinom ubrzano "razvija" Srbiju
    http://be.china-embassy.org/eng/zxxx/t1879830.htm
  • /

    01.06.2021 13:39
    /
    samo da se zna da oporavak nece biti od rusa i iineza
  • D

    01.06.2021 11:14
    .
    Toliko o tome kako smo suverena država. Prodali smo sve strancima, sada zavisimo od njih.
    To je za robiju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija