Uspeh "Nordeusa" i uticaj na druge firme u Srbiji

Uspeh srpske gejming kompanije "Nordeus", koja je prodata za 378 miliona dolara, ohrabrio je mlade firme, koje od ideje mogu da stvore veliki kapital u kratkom vremenu.
Iz američke kompanije "Tejk tu" kažu da ih je zapanjio kvalitet inženjerstva i talenat gejm dizajnera u Beogradu i Srbiji. 
 
Domaća IT zajednica pokrenula je različite projekte i fondove za mlade, da bi ih povezala sa međunarodim igračima, i da bi uspeh srpskih kompanija učinili sistematskim, piše RTS.
 
"Nordeus" je najuspešnija startap kompanija u Srbiji. Njen najpoznatiji proizvod je fudbalska igrica "Top ileven" sa 240 miliona registrovanih korisnika, među kojima je i legenda Žoze Murinjo.
 
"Nordeusu" je pre nekoliko godina za nju nuđeno 20 miliona evra – sada je cena nekoliko desetina puta viša.
 
Šef korporativnog razvoja kompanije "Tejk tu" Majkl Voroš ističe da kompanija raste iz meseca u mesec i smatra da je tajming za kupovinu savršen.
 
"Zapanjio nas je kvalitet inženjerstva i talenat gejm dizajnera koje smo zatekli u Beogradu, a i šire u Srbiji", naglasio je Voroš.
 
"Nordeus" ostaje u Beogradu, kao autonomna kompanija u okiru američkog "Take Tu", razvija "Top ileven", širi se na nova tržišta i zadržava svojih 180 zaposlenih.
 
Branko Milutinović, suvlasnik i direktor "Nordeusa" rekao je za RTS da je to prvi put da jedna S&P 500 kompanija (među 500 najvećih u svetu) ogromnom investicijom ulazi na domaće tržište da bi kreirala vrednost za ceo svet, a ne da bi uzimala vrednost iz domaćeg tržišta i korisnika.
 
"Tako da je to jako dobar signal i potvrda da se iz Srbije rade fantastične stvari. Ima puno ljudi koji u svetu rade fantastične stvari, ali ovo je jedan signal koji je vidljiv, o kojem se priča u celom svetu", ističe Milutinović.
 
Bojan Milenković iz Naučno-tehnološkog parka Zvezdara ocenjuje da je akvizicija "Nordeusa" veliki podstrek srpskim mladim osnivačima startapova da mogu napraviti velike kompanije koje mogu da privuku pažnju velikih igrača.
 
Vukašin Stojkov iz "Startita" kaže da se takođe dešavalo da je uspeh postignut kada su osnivači bili delom iz Srbije, delom iz inostranstva.
 
"Upravo je to uspeh koji mi u Startitu želimo da učinimo sistematskim sa projektom Tesla nejšn, koji ima za cilj da što veći broj inostranih partnera poveže sa preduzetnicima u Srbiji, kako bi kreirali proizvode za globalna tržišta i kako bi se taj uspeh prelivao u Srbiju", navodi Stojkov.
 
Osim projekta Digitalna Srbija, "Nordeus" je osnivač i Fonda za talente, koji će u početku raspolagati sa tri miliona evra.
 
Tekst u celosti čitajte na sajtu RTS-a.
  • Mile

    08.06.2021 10:01
    @Banderaš
    Ta firma nije ni bila u Srbiji, osim naravno fizički.
  • Skagen

    06.06.2021 07:38
    Prodati za isto ili više para od NIS-a ili Bora. Kao 4 PKB-a. Privatna firma, privatnoj firmi - sasvim korektno, bez primedbi i uz čestitke momcima, ali je cena NARODNIH dobara kojima sam upoređivao, samo dokaz monstruoznosti kriminala koji se dešava u Srbiji. Jednog dana, pod uslovom da želite preživeti i živeti kao narod i država, moraćete podvući crtu i naplatiti sve ono što je poharano. Nije to teško, naplatiti od lopova, a "braću" Ruse, Kineze, Amere i ine isplatiti taman i po višestruko većim cenama, vratiti narodu narodno. Mada mislim da ste prešli liniju i da vam povratka nema. Ukoliko se ipak spasite, biće vam potrebno više decenija poštenog rada da vratite zemlju na pravi kolosek i u porodicu civilzovanih zemalja.
  • @Laloš

    05.06.2021 22:37
    Napadaji Nordeus zato sto ne razumeju gejming industriju, ne shvataju da se ovo desava svakodnevno u takvoj industriji. Nije ovo nikakav atak na domacu industriju, ovo je odlican potez koji ce samo pospesiti razvoj gejminga kod nas..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija