Srbija u prva četiri meseca ove godine imala budžetski deficit od 40 milijardi

Deficit republičkog budžeta Srbije u prva četiri meseca ove godine bio je 40,2 milijarde dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.
Srbija u prva četiri meseca ove godine imala budžetski deficit od 40 milijardi
Foto: Pixabay
U tom periodu su ostvareni prihodi u iznosu od 427,3 milijarde dinara, a rashodi su iznosili 467,6 milijardi dinara, navedeno je u saopštenju.
 
Samo u aprilu, deficit je iznosio 16,7 milijardi dinara, pri čemu su naplaćeni prihodi u iznosu od 109,6 milijardi dinara, dok su rashodi iznosili 126,4 milijarde.
 
Poreski prihodi su iznosili 98 milijardi dinara, a najveći deo odnosio se na uplatu PDV-a od 57,3 milijardi dinara i akciza od 19,1 milijardi.
 
Neporeski prihodi su iznosili 10,9 milijardi dinara, a priliv donacija je bio 0,7 milijardi dinara.
 
Na strani rashoda, izdaci za zaposlene su iznosili 27,1 milijardu dinara, subvenicije su isplaćene u iznosu od 25,8 milijardi (zbog isplate direktne pomoći privredi u okviru novog paketa mera za borbu protiv efekata pandemije), a transferi fondovima PIO, RFZO, NSZ i fondu SOVO su iznosili 28,9 milijardi dinara.
 
Na nivou opšte države, u periodu januar – april ostvaren je fiskalni deficit od devet milijardi dinara i primarni fiskalni suficit od 41,9 milijardi, navelo je Ministarstvo finansija.
 
Prema revidiranom planu izvršenja budžeta opšte države, za ovaj period je planiran fiskalni deficit od 45,2 milijarde dinara.
  • Pera

    14.06.2021 16:38
    Kamo srece da su ovi pre njih Dali bar dinar ostali bi na vlasti medjutim i to bi im bili mnogo. Gde ode miljardaipo evra od Mobtela nevidesmo ni evro. Sad nevalja kad se daje, mi smo cudo.p
  • Slobodan

    12.06.2021 11:39
    Čudo ,pa zar nismo ekonomski zmaj...
  • Slucajni Prolaznik

    12.06.2021 09:19
    Kada se pare trose na kampanju (ako ste mislili da 100, 60, 30 EUR-a i 3000 dinara nisu deo kampanje, onda se varate), onda cete imati deficit od nekoliko milijardi dinara. Ako biste se bavili politikom koja je okrenuta prema ljudima i resavanju problema, ne biste morali toliko na kampanju da trosite. :-)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.