Bivši radnici "Zastava kamiona" ne mogu da naplate dug ni posle prodaje imovine fabrike

Bivši radnici kragujevačke fabrike Zastava kamioni ni prodajom nepokretne imovine tog preduzeća u stečaju za ukupno 227 miliona dinara, ne mogu da naplate ni dinar svojih potraživanja.
Bivši radnici "Zastava kamiona" ne mogu da naplate dug ni posle prodaje imovine fabrike
Foto: Pixabay
Predstavnik bivših radnika Zastava kamiona Milić Mićić rekao je da su nepokretnosti u prvoj prodaji u postupku stečaja prodate za više od 200 miliona dinara, a da je ukupna imovina procenjena na 2,5 milijarde dinara, dok su obaveze osam milijardi dinara.
 
On je naveo da 499 bivših radnika potražuje ukupno 187 miliona dinara za neisplaćene zarade što je dug nastao u periodu od 2014. do 2018. godine.
 
"Ukupna potraživanja svih koji su u trećem isplatnom redu su pet milijardi dinara", izjavio je Mićić i dodao da bivši radnici nisu ni očekivali da će naplatiti svoja potraživanja prodajom imovine fabrike.
 
Kako je objasnio, prema ponuđenom rešenju prethodnog Ministarstva privrede "u igri" je bila opcija da grad Kragujevac radnicima ustupi objekte fabrike sa hipotekom za poreske obaveze, kako bi namirili svoja potraživanja, što je za novu Vladu bilo neprihvatljivo.
 
Zbog toga je delegacija bivših radnika Zastava kamiona zatražila rešenje za problem isplate zaostalih zarada i u Predsedništvu Srbije gde su 1. juna od šefa kabineta predsednika dobili uveravanje da će o svemu informisati predsednika države i Vladu i da uskoro mogu da očekuju njihov odgovor.
 
Bivši radnici Zastava kamiona, koji su fabriku napustili kao tehnološki višak uz socijalni program, smatraju da imaju pravo na isplatu duga za zarade i pozivaju se na obaveze po protokolu za Zastavine fabrike iz 2008. godine, uoči dolaska Fijata u Kragujevac.
 
Vlada Srbije je protokol potpisala sa reprezentativnim sindikatima Grupe Zastava, a 2015. verifikovala i aneks tog dokumenta kojim je država garantovala da će Zastavinim radnicima biti isplaćene sve zarade, uplaćeni doprinosi i povezan radni staž.
 
Nepokretna imovina Zastava kamiona u stečaju, podeljena u četiri celine, prodata je za ukupno 227 miliona dinara beogradskim firmama, objavila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika. Sve imovinske celine prodate su po početnim cenama, a najvredniju za 207,6 miliona dinara kupio je CPS. Za taj iznos CPS postaje vlasnik sedam zgrada metaloprerađivačke industrije čija je ukupna površina preko 26.000 kvadratnih metara.
 
Firma SMA Servis je dve imovinske celine, u kojima su zgrada industrije i trpezarija, kupila za ukupno 11,2 miliona dinara. Solaris Alfa SNM je nekretnine iz četvrte celine, u kojoj su tri zgrade metalopreradjivačke industrije, platila 8,2 miliona dinara.
 
To je bila prva prodaja imovine Zastava kamiona u stečaju, a kupaca nije bilo za pokretnu imovinu.
 
Fabrika Zastava kamioni poslovala je u okviru Grupe Zastava vozila i dugo je u ovom delu Evrope bila poznata po teretnim vozilima koje je proizvodila sa licencom Fijata. U junu 2018. godine pokrenut je stečajni postupak pred Privrednim sudom u Kragujevcu, zbog dužine trajanja blokade računa, a septembra 2018. godine proglašen je i stečaj.
  • Dragan

    17.06.2021 09:08
    Uh
    Ja sam jedan od nekoliko holjada koji smo naplatili dug državne firme+kamatu preko suda i izvršitelja.Ni dinar nas nije koštao jer se advokat ugradio u sumu novca koje je poslodavac trebao da plati.E sad postoji problem a tovam je da je 2014 i 2015g zastarela (što smo i mi imali,al smo naplatili 2016-18g).
  • Milan NS

    16.06.2021 07:08
    Khm...
    "...kojim je država garantovala..."
    Koja država??

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.