Sve više tržnih centara u SAD ide u stečaj

Vašington Prajm grupa, vlasnik tržnih centara na više od 100 lokacija širom Sjedinjenih Država, podnela je zahtev za uvođenje stečaja, pozivajući se na posledice mera zatvaranja tokom pandemije.
Sve više tržnih centara u SAD ide u stečaj
Foto: Pixabay
Grupa sa sedištem u Kolumbusu, u državi Ohajo, podnela je zahtev za zaštitu od bankrota po osnovu poglavlja 11 američkog zakona o stečaju, navodeći da joj je kovid19 "stvorio znatne problem" i da je ovaj korak "neophodan", izveštava CNN.
 
Vašington Prajm je obezbedio 100 miliona dolara novih sredstava za podršku svakodnevnom poslovanju, tako da može da "nastavi normalan rad bez prekida".
 
Akcije Vašington Prajma su se stropoštale nakon ove vesti za čak 55 odsto na trgovanju pre zvaničnog otvaranja Njujorške berze, a u poslednjih 12 meseci su pale za 60 odsto.
 
Promena potrošačkih navika i pandemija uzdrmali su maloprodajnu industriju tokom 2020, pa su ranije još dva vlasnika tržnih centara u SAD, CBL Propertiz i PREIT, podneli prošle godine zahteve za stečaj navodeći kao razlog slične probleme.
 
"Tokom finansijskog restrukturiranja nastavićemo da radimo na maksimiziranju vrednosti naše imovine i naše operativne infrastrukture", izjavio je izvršni direktor Vašington Prajma, Lu Konforti.
 
Iz kompanije su naveli da "sprovođenje sveobuhvatnog i sporazumnog finansijskog restrukturiranja" ima za cilj smanjenje njihovog duga "teškog" skoro milijardu dolara.
 
Pandemija je ubrzala prelazak na kupovinu preko interneta, a nastavak rasta e-trgovine dovešće do zatvaranja sve većeg broja fizičkih prodavnica kada se pandemija okonča, predviđaju analitičari specijalizovani za trgovinu na malo u švajcarskoj UBS banci.
 
U njihovom izveštaju se procenjuje da će u narednih pet godina biti zatvoreno oko 80.000 prodavnica, kao i da će u istom periodu opasti broj američkih tržnih centara, dodaje CNN.
  • Marija

    17.06.2021 22:18
    Koliko mi kasnimo
    Kod nas su trzni centri stigli posle 50 godina iz USA kao nesto top...
    Neka uniste jos terena, zelenih povrsina i naprave barem jos dva tri u NSu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija