Zašto poskupljuju životne namirnice i kada se može očekivati smirivanje cena?

Rast cena je privremenog karaktera, zbog veće potražanje posle slabljenja pandemije, kaže za RTS Savo Jakovljević iz Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku NBS.
Zašto poskupljuju životne namirnice i kada se može očekivati smirivanje cena?
Foto: Pixabay
On ističe da su za rast inflacije u proteklim mesecima odgovorni privremeni faktori, kao što su rast potražnje, zbog popuštanje pandemije, i rast cena baznih proizvoda (voća i povrća) koji se koriste u prozivodnji hrane.
 
"U aprilu je inflacija bila 2,8 odsto, u maju 3,6 odsto, reč je o privremenim faktorima povećane potražnje, kao što je i reč o nafti, koja je bila ispod 20 dolara za barel u jeku pandemije, dok se za crno zlato na berzama danas plaća i više od 70", navodi Jakovljević.
 
Jakovljević objašnjava da isti razlozi važe i za tehniku i građevinski materijal - tokom pandemije nije bilo prozivodnje i zalihe su se istrošile. Izlaskom iz pandemije, prozivođači ne mogu u kratkom roku da zadovolje tražnju i taj efekat će, takođe, biti privremen.
 
Kaže da je inflacija u skladu sa očekivanjima Narodne banke Srbije.
 
"Projekcije govore da će se kretati na oko tri odsto, plus-minus 1,5 odsto. U narednim mesecima se očekuje da će biti na sličnom nivou do početka sledeće godine kada bi trebalo da počne postepeni pad", napominje on.
 
Ukazujući da Srbija ima nižu inflaciju u maju i junu od zemalja u okruženju, Jakovljević kaže da se, kada se iscrpe efekti pandemije u drugom delu naredne godine, može očekivati da se ona vrati na nivo od dva odsto. 
 
Na pitanje kako NBS može da utiče na inflaciju, Jakovljević napominje da centralna banka na raspolaganju ima referentnu kamatnu stopu kao i druge instrumente kojima se može uticati na likvidnost. Podseća da je NBS već svođenjem referentne kamatne stope na jedan odsto prošle godine smanjila efekte pandemije, a podstaknuto je i povećanje kreditinih aktivnosti poslovnih banaka.
 
Jakovljević naglašava da i najveće centralne banke, FED i Evropska centrlana banka kažu da su efekti pademije privremeni.
 
"Još neko vreme se mogu očekivati niske kamatne stope, a njihov rast se očekuje najranije za dve godine", navodi Jakovljević.
 
Prema njegovim rečima, potrošnja je važan faktor koji doprinosi rastu BDP-a, a da su državni paketi pomoći doprineli da se očuvaju radna mesta, smanje efekti panedemije, očuva  poverenje potrošača i proizvodni kapaciteti.
 
"Važno je da potrošnja raste sporije od BDP-a, jer se time smanjuje njen udeo u bruto domaćem proizvodu, a otvara se prostor za nove investicije i rast izvoza", zaključuje Jakovljević. 
  • /

    29.06.2021 14:22
    /
    tako je pocelo i 90ih
  • Dejan

    29.06.2021 14:11
    Dil
    Kad ste kliktali na onih 30-60 evrići, pa vakcinalne tzv pomoci, tad niste mislili na ovo, ko ce da vrati te pare sto ste uzeli ??? Mutna je pamet u srba, bitno da samo kukaju na nekog drugog a sami sebi prave probleme !!!
  • Paor

    29.06.2021 12:33
    @RVosha
    Da se napune rezervoari. Gorivo i struja sa tim cela logistika je poskupela vec pet puta u poslednjih godinu dana i to ne samo u Srbiji. Navodnjavanje, djubrenje obrada sve to sad vise kosta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.