Nedimović: Novi zakon omogućiće da se reaguje kada dođe do poremećaja na tržištu

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da će predloženi zakon o utvrđivanju tržišta poljoprivrednih proizvoda omogućiti da nadležni reaguju kada dođe do ozbiljnih poremećaja na tržištu.
Nedimović: Novi zakon omogućiće da se reaguje kada dođe do poremećaja na tržištu
Foto: FoNet (Aleksandar Barda)
"Dešava se, poljoprivreda je takva, da nekad imamo ozbiljne krize, ozbiljne probleme, a država osim instituta robnih rezervi nema alata kako da reaguje na tržištu", rekao je Nedimović u Skupštini Srbije, obrazlažući Predlog zakona o utvrđivanju tržišta poljoprivrednih proizvoda.
 
On je izjavio da je ovim zakonom predviđen set mera kako da Ministarstvo poljoprivrede reaguje na tržištu, reši probleme, da ne dođe do prestanka proizvodnje nekih poljoprivrednih proizvodnja, ali i da se ne naruše neki širi odnosi.
 
Nedimović je naveo neke mere, a to su javna intervencija kada je tržišna cena poljoprivrednih proizvoda niža od referentne cene, podrška privatnom skladištenju, direktna finansijska davanja po kilogramu ili litru kada je kriza na tržištu.
 
Prema njegovim rečima, jedna mera će se odnositi i na posebnu podršku za poljoprivredne proizvode kada je u pitanju poboljšanje prehrambenih navika dece i omladine, da učenici u školama za užinu mogu da piju mleko i jedu voće proizvedeno u Srbiji.
 
Navodeći da u Srbiji trenutno ima više od 600.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, Nedimović je kazao da će ovaj zakon pokušati da zaštiti tržište od ekstremnih situacija, kada dođe do pada cena na tržištu u odnosu na proizvođačke cene.
 
On je rekao da na primer, kada je niska cena malina, kao što je bila 2017. godine, ovaj zakon daje mogućnost da država plati deo troškova privatnog skladištenja robe, da bi poljoprivrednici sačuvali robu dok ne bude veća cena.
  • Baten

    29.06.2021 17:28
    Samo da ne bude...
    "da učenici u školama za užinu mogu da piju mleko i jedu voće proizvedeno u Srbiji"
    Sa aflatoksinom 0,5 i voćem vraćeni iz Rusije

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija