Čačanski Prvi maj kupio hemijsku industriju iz tog grada za 122 miliona dinara

Hemijska industrija "PKS-Lateks-HLC" iz Čačka prodata je na osmoj aukciji kompaniji "Prvi maj" iz tog grada, po ceni od 122,7 miliona dinara, objavila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.
Najvažniju imovinu prodate fabrike čini 40 fabričkih objekata i postrojenja na zemljištu od 8,5 hektara, zatim kancelarijska i fabrička oprema, zalihe i vozila.
 
Fabrika "PKS – Lateks" je nastala u okviru čačanske hemijske industrije "Prvi maj" pre 40 godina.
 
Preduzeće "Prvi maj" je osnovano 1956. zahvaljujući čačanskim povratnicima iz Nemačke koji su pokrenuli proizvodnju tutkala i lepka. U okviru te industrije su 1981. i 1982. počele sa radom još dve proizvodne organizacije, "PKS" i "Lateks", koje su po engleskoj licenci proizvodile smole za drvnu, papirnu i tekstilnu industriju i industriju prerade plastičnih masa.
 
Početkom 90-ih godina firme "PKS" i "Lateks" su se ujedinile u jednu fabriku i odvojile od "Prvog maja" a oba preduzeća su privatizovana posle 2000. godine.
 
Firma "PKS-Lateks" je privatizovana u decembru 2002. kada je prodata za 80.000 evra kampaniji "HLC Chemie Trade" iz Frankfurta, a četiri godine kasnije je ušla u stečaj sa 212 zaposlenih. Bankrotstvo "PKS-Latex-HLC"-a je pravosnažno proglašeno 10. oktobra 2010.
 
Hemijska industrija "Prvi maj", koja se bavi proizvodnjom stiropora, boja, fasada , tečnih lepila, praškastih materijala i specijalnih betona privatizovana je 2004. i do sada je nekoliko puta promenila vlasnike.
 
Imovina čačanskog Jugoprevoza prodata za osam miliona dinara
 
Imovina bivše čačanske saobraćajne kompanije "Jugoprevoz", koja je u stečaju, prodata je za osam miliona dinara Kompaniji "Stari grad" u Čačku, saopštila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.
 
Kompanija "Stari grad" kupila je 584 kvadratnih metara glavne autobuske stanice u Čačku i garažno mesto.
 
Imovina "Jugoprevoza" prodata je iz drugog pokušaja, s početnom cenom na javnom nadmetanju od 7,6 miliona dinara, a početna cena na prvoj licitaciji iznosila je 19 miliona dinara.
 
Privredni sud u Čacku otvorio je krajem 2019. godine postupak stečaja nad kompanijom "Jugoprevoz" zbog velikih dugovanja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.