Džef Bezos nije više izvršni direktor Amazona

Džef Bezos napustio je danas Amazon, ostavivši trajno nasledstvo nakon što je iz garaže u Sijetlu pokrenuo internet prodaju knjiga i taj projekat pretvorio u jednu od najmoćnijih svetskih korporacija.
Džef Bezos nije više izvršni direktor Amazona
Foto: Pixabay
Bezos (57) je u februaru najavio da će odstupiti s mesta izvršnog direktora Amazona, a agencije ocenjuju da će tako vlasnik i osnivač kompanije natezanje s nezadovoljnim radnicima ostaviti svom nasledniku Endiju Džesiju, kako bi imao više vremena za filantropiju, uređivanje novina i svemirske dvoboje sa Ilonom Maskom, čovekom koji ga je početkom godine svrgnuo s pozicije najbogatijeg na svetu.
 
Zadržaće, međutim, jednu od ključnih uloga u odeljenjima za tehnologiju i e-prodaju u tom poslovnom gorostasu, kojeg je pokrenuo pre 27 godina. Za 20. jul Bezos je najavio i putovanje u svemir.
 
Saradnici ga slave kao velikog inovatora na području prodaje knjiga, onlajn maloprodaje, cloud računarstva i kućnoj dostavi, ali sa druge strane je satanizovan zbog odnosa i postupanja prema radnicima, njih čak milion, kao i određenih poslovnih praksi kojima je uništavao konkurenciju.
 
Svetski div onlajn maloprodaje u vreme pandemije beležio je sve veći profit, ali i kritike zbog svojih propusta u zaštiti radnika tokom pandemije, od kojih su neki nakon kritika na račun Bezosa dobili otkaze. Zato je sud u francuskom Nanteru u aprilu 2020. naredio privremeno zatvaranje svih šest skladišta Amazona u Francuskoj i zabranio sve isporuke osim onih koje su nužne. Britanski Gardijan je pisao o desetinama Amazonovih skladišta, koji su postali klasteri infekcija.
 
U SAD Amazon zapošljava više od 800.000 ljudi. Na kritike o uslovima rada, Bezos odgovara da su plaćeni minimalno 15 dolara po satu, ali prigovaraju mu opsednutost delotvornošću i optužuju ga da radnike tretira kao mašine. Takođe ne dozvoljava formiranje sindikata, ali je nakon žestokih kritika obećao da će Amazon postati "najbolji poslodavac na svetu".
 
Tržišna vrednost Amazona danas iznosi više od 1,7 milijardi američkih dolara. U 2020. kompanija je zabeležila godišnji prihod od 386 milijardi dolara.
 
Munjeviti uspon Amazona učinio je Bezosa jednim od najbogatijih ljudi na svetu, pa je trenutno "težak" 200 milijardi dolara, čak i nakon razvoda 2019. od supruge Mekenzi Skot, kojoj je pripalo 25 odsto deonica Amazona, tada vrednih 38 milijardi dolara.
 
Nakon što je odstupio s mesta izvršnog direktora i svakodnevnog rukovođenja Amazonom, Bezos će se više fokusirati na svoju kompaniju za istraživanje svemira Blu oridžin, a 20. jula bi s raketom i kapsulom, dizajniranom za šest putnika, trebalo da poleti na visinu od više od 100 kilometara iznad Zemljine površine. Godine 2013. je kupio dnevni list Washington Post.
 
Svoje vreme, kako tvrdi, želi sve više da posveti i borbi protiv klimatskih promena, ali trenutno se, nakon medijskih izveštaja, suočava s kritikama da nekoliko godina nije plaćao porez na dobit.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.