Spojile se Poštanska štedionica i MTS banka, šta to znači za građane

Na finansijskom tržištu Srbije došlo je do još jednog spajanja. Banka Poštanska štedionica i MTS banka, obe u vlasništvu države, od sada posluju kao jedna banka.
Spojile se Poštanska štedionica i MTS banka, šta to znači za građane
Foto: Pixabay
Spajanje banaka viđeno je u Srbiji do sada mnogo puta. U takvoj situaciji često je pitanje šta će biti sa klijentima i računima građana. U ovom konkretnom slučaju reč je o milion klijenata u Poštanskoj štedionici i oko 50.000 klijenata u MTS banci.
 
- Svi klijenti MTS banke mogu neometano da nastave da koriste sve proizvode i usluge koje su imali u MTS banci, uz dodatne benefite koje će imati korišćenjem usluga Banke Poštanska štedionica - naveli su u Poštanskoj štedionici za "Blic Biznis".
 
U NBS kažu da Poštanska štedionica postaje pravni sledbenik svih prava i obaveza MTS banke, koja je obrisana iz registra privrednih društava kod Agencije za privredne registre.
 
- Dosadašnjim klijentima biće na raspolaganju svi proizvodi i usluge koje su do sada nudile obe banke - naveli su u NBS.
 
Kada jedna banka preuzme drugu ili kada se pripoje, preuzimaju se sva prava koja ima ta banka, ali i sve njene obaveze. Ugovori koji su potpisani do tog trenutka ne trpe nikakve izmene. U prevodu, kamate i na kredite i na štednju ostaju iste, kao i sva prava i obaveze koje ste prethodno potpisali.
 
Klijenti banke treba da prate obaveštenja jer mogu da se promene neke tehničke stvari, o kojima banka mora da ih obavesti.
 
Biće još spajanja
 
Hasan Hanić, profesor Beogradske bankarske akademije očekuje nova spajanja.
 
- Očekujem da se nastave procesi integracije i ukrupnjavanja na srpskom tržištu, s obzirom na to da banke sa većim kapitalom imaju izrazite prednosti u odnosu na one sa manjim. Procene pokazuju da je broj banaka u odnosu na naš broj stanovnika ali i BDP iznad optimalnog, pa očekujem u narednom periodu dalje integracije. Ono što je bitno to je da se u tim procesima ne dozvoli da neka banka stekne dominantan položaj na bankarskom tržištu, što po pravilu vodi ka povećaju cene proizvoda i usluga - kaže Hanić za "Blic Biznis".

Teme

banka
  • Ružica

    11.12.2022 14:07
    Za Suzanu
    Suzana, ako ste imali račun u mts banci trebalo bi da znate da nam je bilo dostupno podizanje gotovine na SVIM bankomatima BEZ PROVIZIJE. Kakve veze ima koliko bankomata ima Poštanska štedionica?
    Teče druga godina od spajanja, a poštanci nas još uvek s mukom trpe na šalteru...
  • siniša

    27.02.2022 20:05
    ništa od banke
    Jezivo, sve nude a kada potpišete ugovor ništa vam ne daju, sramotno i bezobrazno, prevareni korisnik ali ne još zadugo, varajte druge!!!!!
  • sloba

    16.01.2022 18:50
    održavanje praznogračuna
    taksa od 250 dinara,nekorišćenog tekućeg računa,MTS me obraduje sa više puta prijavljivanjem kvara na box paket koi mi botuje 20 puta dnevno i ispadanjem fiksne linije neznam već koliko dana a lokacija je Novi Sad-grad. I ja čekam istek ugovora pa da se pozdravimo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.